pole-copy.jpg

Новини

Постиндустриалната епоха, в която Господ ни е отсъдил да живеем, се характеризира не само с нарастващата глобализация на световните процеси, но и с пълното секуларизиране на християнските цивилизационни модели, което води до размиване на установените в европейската култура критерии за разграничаване между добро и зло. Наред с тези процеси в пъти се увеличава степента на окултното влияние на идеологията на NewAgeв медийното пространство и съответно в масовото съзнание. Както правилно го е казал Гилбърт Кийт Честъртън в началото на ХХ век: „Когато хората решат да не вярват в Бог, след това те не вярват в нищо, а тогава са готови да повярват във всичко“.[1] В такова постхристиянско общество се провеждат редица съществени подмени и най-очевидната от тях е подмяната на персонифицираното, личното мнение (което, първо, е отговорно, и, второ, може да бъде подложено на критика и преразглеждане) с общественото мнение, което винаги е спекулативно, защото не отразява всички аспекти на съответния въпрос. От друга страна, информационните технологии позволяват да се манипулира общественото мнение и то да се насочва в нужната на манипулатора (или поръчителя) посока.

В духовния център „Св. Игнатий Богоносец“ в Арголидска епархия, Гърция, от 22 до 24 октомври т. г. се проведе 31-ата годишна среща на епархийските пълномощници в Гръцката православна църква по въпросите за предпазване от ереси и секти. Темата на важната проява беше „Проявления на тайната на беззаконието (2 Сол. 2:7): антитриадични, окултни и новоезически възгледи за Бога“.

Зиона Чана е роден 1945 г. в малко селце, което е отдалечено на стотици километри от всякаква по-развита цивилизация. Семейството му още от тогава е богато за региона и се занимава основно с производство на мебели. Зион започва с нормално детство и се жени за първи път на 17 години за три години по-възрастна от него жена. И тогава започва епичната му семейна история.

Полигамията в Индия е забранена, но в закона е отворена вратичка, че за специални случаи е възможна, когато призната от правителството религия го изисква. Колкото и да е странно, такава религия е успял да измисли и регистрира при официалните власти неговия баща през 1942 г. - тя се нарича се "Чана Пауъл" (оригинално "Чхалионг Пауъл" по малкото име на създателя си, а после преименувана на фамилното име) и се води за вид християнска секта. Съществена част от религията им, която ги отличава от всякакви други християнски секти, е именно полигамията - нямат особени претенции за нищо друго специално освен нея. Самият баща на Зиона е имал 7 жени и 29 деца (15 дъщери и 14 сина), като Зиона е най-големият от тях и именно заради това наследява баща си след смъртта му.

Заседание на представители на различни центрове и Църквата„Трябва да бдим и да не допускаме разрастването на сектанските общности, но с мисълта, че лекуваме тези, които са се увлекли в тях“, каза Негово Светейшество Българският патриарх Неофит днес, съобщават от Софийска митрополия.

Поводът на изказването е среща на междуправославно ниво за обсъждане мерките за противодействие на гибелните ереси и секти от страна на православния свят, както и в търсене на решение по украинския църковен въпрос.

Източник - Dveri.bgДумата „гуру“ (учител) днес е позната на всеки и нейният смисъл, мисля, е ясен. Тя дойде до нас от някои източни религии, по-специално от индуизма. В някои източни религии ясно дават да се разбере, че ако един адепт няма гуру, то той е кръгла нула и не може да достигне никакви духовни висоти, той ще пропадне.