pole-copy.jpg

Новини

Заседание на представители на различни центрове и Църквата„Трябва да бдим и да не допускаме разрастването на сектанските общности, но с мисълта, че лекуваме тези, които са се увлекли в тях“, каза Негово Светейшество Българският патриарх Неофит днес, съобщават от Софийска митрополия.

Поводът на изказването е среща на междуправославно ниво за обсъждане мерките за противодействие на гибелните ереси и секти от страна на православния свят, както и в търсене на решение по украинския църковен въпрос.

Източник - Dveri.bgДумата „гуру“ (учител) днес е позната на всеки и нейният смисъл, мисля, е ясен. Тя дойде до нас от някои източни религии, по-специално от индуизма. В някои източни религии ясно дават да се разбере, че ако един адепт няма гуру, то той е кръгла нула и не може да достигне никакви духовни висоти, той ще пропадне.

На 7 и 8 юни в големия салон на Софийска света митрополия се проведе първата международна антисектантска конференция. Организирана по почин на Центъра за проучване на нови религиозни движения, конференцията се проведе с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. От страна на митрополията основни координатори бяха Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и д-р Андрей Касабов, началник на Културно-информационния отдел на митрополията. Организационен комитет, в който влязоха специалисти от ЦПНРД и преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, подготви програмата на конференцията. Бяха поканени от чужбина експерти-сектоведи от Русия, Сърбия, Северна Македония, с които българският антисектантски център от години успешно си сътрудничи.

Александър Дворкин

Често може да се чуе изявление на разни псевдо-библейски сектанти: “Ами, ние живеем според Писанието, ние сме библейски християни, а вие, дето наричат себе си православни, винаги се позовавате на някакво си Предание. Та нали още Иисус е изобличавал преданието на старците, имайки предвид фарисеите?! Излиза, че вие, позовавайки се на Преданието, сами се оказвате фарисеи”. Този стереотип да се противопоставят Писанието и Преданието, усещането за тяхно почти онтологично различие много пречи смислено да се организира противосектантска полемика. Затова ще се опитаме да разберем, що е това Предание.

– Христос воскресе! – възкликнал англичанинът.

– Не! – отрязала църковницата, изритвайки го към входа пред църквата.

Един мой познат православен англичанин някога, преди много години, за пръв път пристигнал в Съветски съюз. Той тогава почти нищо не знаел за Православието, а за Русия  имал най-романтична представа: Достоевски, “Доктор Живаго”, рубльовската “Троица” и т. н. Било към края на лятото, Москва  изглеждала почти пуста. Моят познат бродил по улиците, гледал  наляво-надясно и се радвал на всичко. Изведнъж той видял православен храм с открехната врата. А нали в онова време болшинството от московските храмове (както и в цялата страна) бяха, както се казва, недействащи. Англичанинът минал през вратата и се натъкнал на пълна дама със омазана сина манта, която миела пода. Тя започнала сърдито да му се кара, избутвайки го към изхода. Той въобще не разбирал езика й и не могъл да схване от какво е предизвикано нейното раздразнение. На руски той  знаел едва три думи и решил да използва мигновено две от тях. “Христос воскресе!” – възкликнал той, усмихвайки се широко на разгневената дама. “Не!” –  отрязала го тя, изтиквайки го към входа пред църквата и затръшнала вратата в лицето му. Това „Не” била третата известна за него дума тогава.