Семинар в Хаджидимово

Автор Двери.бг   

понеделник, 02 юни 2008

На 31 май в Хаджидимовския манастир „Св. Георги Победоносец” се проведе международен семинар за запознаване с деструктивни практики в някои нови религиозни движения. Семинарът беше открит от г-жа Ралица Костадинова, председател на УС на Центъра за проучване на нови религиозни движения (ЦПНРД).
Приветствено слово произнесе домакинът на семинара Неврокопският митрополит Натанаил. Сред гостите на форума бяха проф. д-р Иван Желев, директор на дирекция „Вероизповедания” на МС, представители на местната изпълнителна власт, журналисти от регионалните електронни и печатни медии.

Архиереят присъства и на двете сесии на семинара, като взе дейно участие в дискусиите по докладите и бащински наставляваше участниците в проявата.

Тематично програмата на семинара беше разпределена в два панела. В първия бяха включени въведителни въпроси за същността и произхода на някои от новите религиозни движения.
Интерес предизвика докладът на ик. Силвестър Янакиев (Сливенска епархия), който изложи различните психологични фази, през които преминават последователите на тези движения.
Гл. ас. Костадин Нушев от Богословския факултет на СУ представи някои стари езически вярвания, намерили място в традициите на БПЦ и придобили християнско осмисляне. Благовест Върбаков (ЦПНРД) се опита да открие корените на някои от новите религиозни движения в древните ереси, осъдени от Вселенските събори на Църквата.
Вторият панел на семинара беше специализиран и в него бяха включени доклади за отделни религиозни движения. Фридрих Грийс, председател на FECRIS (Европейска федерация за изследване и информация по въпросите на сектантството) изнесе данни за деструктивни практики в католическия орден „Opus Dei”.
Интерес предизвика докладът на г-н Олег Заев от Русия (който по здравословни причини не успя да присъства, но текстът му беше прочетен). В него бяха изложени сведения за сектантски тенденции в някои вътрешноцърковни групи на Руската православна църква.
Архимандрит Хризостом Майдонис от Гърция пък се опита да изясни въпроса за глосолалията в някои харизматични движения.
Във връзка със засиления интерес в България през последните няколко години към някои източни движения и техните духовни практики Анна Маринова от БФ на СУ представи религиозното движение ”Трансцедентална медитация” и опасностите, които то крие за духовното здраве на човека.
Гл. ас. Людмила Савова (БФ на СУ) спря вниманието на участниците върху едно непознато за широката общественост в България религиозно движение, наричащо себе си „Приятелите на Бруно Грьонинг”.
Г-н Зарко Маринов, гл. редактор на смолянския вестник „Отзвук”, говори за организирането на обществени прояви от привърженици на движението „Анастасия” в Смолян и други градове на страната. Той обърна внимание на манипулативната им и подвеждаща дейност спрямо служителите в общинските структури в тези градове.
Извън темата на семинара беше докладът на д-р Жасмина Донкова, която маркира основни характеристики на т. нар. „Емо”- движение и се опита да открие причините, които пораждат интерес към него от страна на тийнейджърите в България.  
Някои от докладите след дни ще бъдат достъпни в „Двери”, а всички текстове ще бъдат публикувани във втория сборник на ЦПНРД, който се планира да излезе през есента на 2008 г.

 

 

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *