Още за Хаджидимово

Автор П. Райчева  – материала е от Двери.бг 

вторник, 03 юни 2008

На 31 май след проточилия се до по-късно от обявената програма семинар на ЦПНРД (поради разгорещените дискусии) в Хаджидимовския манастир „Св. Георги Победоносец” участниците имаха възможността да се насладят на манастирската вечерня. След службата митрополит Натанаил благослови да бъде изнесена чудотворната икона на св. Георги, за да се поклонят присъстващите.

Негово Високопреосвещенство разказа за чудесното намиране на иконата на св. Георги и проследи историята на манастира до днес. Разказаха се и някои от чудесата, станали в последните години. И. д. игуменът на манастира архимандрит Серафим събира случаите на изцеления и други чудеса, които продължават и до днес, за да се издадат в книжка. Всяка година в навечерието на празника на св. Георги св. обител посреща поклонници, които остават да пренощуват в храма, с надежда светецът  да им помогне. Едно от най-новите свидетелства  за нескончаемата чудодейност на св. Георги е проговарянето на 6-годишно глухонямо дете! В манастира се служи всеки ден. В неделя и на по-големите светийски празници богослужението започва по-късно от обичайното – в 7,00 часа, съответно литургията в 9 – 9.30 ч.

На другия ден – Неделя на слепия, 1 юни, участниците в семинара слязоха в гр. Гоце Делчев в храма „Св. Кирил и Методий”, за да присъстват на св. Литургия, отслужена от Неврокопския митрополит Натанаил заедно с Драговитийския епископ Даниил и свещеници. След литургията бе отслужен и молебен по случай международния ден на детето. На гостите в храма им направи впечатление множеството деца, част от които облечени в специалните си дрехи на иподякончета, съвсем уверено заемаха своите места и извършваха своите действия по време на богослужението. Другите момичета и момчета, които не бяха сред малките помощници на олтара, благоговейно се черкуваха и се включваха в общите четения на „Символа на вярата” и „Отче наш” с книжки на св.  литургия в ръка. Стана ясно, че отговорни за приобщаването на децата към благодатния богослужебен живот в тази енория са дейният председател на храма протойерей Стефан Т. Александров и завършилият богословие Валентин Атанасов, който води както неделното училище към църквата „Св. Кирил и Методий”, така и часовете по „Религия” в гр. Гоце Делчев. За разлика от повечето хорове в страната тук хорът пя източноцърковни песнопения. Заслуга за обучението им имат сестра София от Гоцеделчевския манастир „Живоприемни источник”, както и господин Папахронис, който идва от Гърция и води курс по източноцърковно пеене. 

По покана на владиката при закриването на семинара в Хаджидимовския манастир по-късно през същия ден дойде и проф. Матеева, зам. декан по изследователската дейност в Югозападния университет. Тя изслуша обобщенията от семинара и сподели тревогата  си относно състоянието на обществото ни,  останало без идеали. Като посочи Църквата, като носител на такива идеали, проф. Матеева изрази надежда, че БПЦ ще осъзнае Възрожденския период, в който се намира, и ще помогне на обществото ни. Митрополит Натанаил закри събитието, като отново прикани участниците да работят с търпение и любов към ближния, а ближен е всеки човек дошъл на света – уточни той.
След тези два дена прекарани в това кътче от Неврокопска епархия се усети едно нещо – църквата (клир и миряни) работеше не само с благословията на архиерея, но и с неговите грижи, помощ и любов на дело!

 

 

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *