Анастасия

                                     А Н А С Т А С И Я 

Поканата за участие в Конференция “Международен семинар по въпроси на нови религиозни движения “Заплаха от Сибир – нови религиозни движения от Сибир се стремят към Българското духовно пространство” се оказа за мен от една страна напълно неочаквана, от друга страна – не е случайна, и ето защо. Точно преди да получа поканата, разбрах, че последователите на неоезически деструктивен култ “Анастасия” създават във вашата страна собствена политическа партия (Българска родна партия) и ще се борят за места в парламента. По този начин, темата за моя доклад веднага се определи.

Тези, които от публикациите във вестниците са чували за анастасийци, но дълбоко не разбират от съвременно сектантство, е възможно новината за създаването им на своя партия да ги е развеселила, а мен ме разтревожи. Защото аз съм уверен, че това не е “игра” с цел да се харесаш, това е сериозно намерение на сектантите да стигнат до властта. При изпълнение на това намерение сектантите ще получат големи възможности за разпространение на своето пагубно учение в България и във връзка с това в страната могат да възникнат сериозни проблеми.

Вие, разбира се, знаете, че този култ се зароди в Сибир, а самия автор на осем книги “Звънящите кедри на Русия” посветени на митическата Анастасия – Владимир Мегре, е живял и работил в Новосибирск. Доколкото ми е известно, във вашата страна вече има много последователи на Анастасия, които са прочели книгите на Мегре, където той утвърждава, че вечно голата прелъстителна дивачка от тайгата Анастасия от целия човешки род избра имено него с цел да го направи проповедник на “знанията на далечните предци”. Дори в проекта на устава на партията на анастасийци открито се говори, че партията следва идеите на “сибирската богиня”. Религиозното учение “получено” от г-н Мегре представлява откровение на живущата в далечната сибирска тайга затворничка Анастасия и нейния дядо. Да разбереш “учението на Анастасия” не е лесно: всички книги на Мегре са написани специално със заплетен език, а противоречивите формули за “анастасийско” щастие са изложени много хаотично.

“Свещенните текстове” на “кедровата” религия не съдържат строго изложена концепция. Това е еклектика от традиционни религиозни и съвременни окултни учения. Основните мисли на “анастасийци”: съвременния свят се движи в неправилна посока (с подобно утвърждение започва всяка съвременна секта); родовите екоселища, съгласно заветите на Анастасия, – нещо като “малък рай за себе си”, панацея от всички беди, единствен начин за спасение в този свят.

Преди да ви разкажа кой е Мегре и с какво се занимават в неговата секта (аз съм сигурен, че за някои детайли от живота на сектантите много от вас дори не се досещат), искам да направя неголям преглед в съвременното сектантство. В частност, да разкажа за участието на тоталитарни секти в политическата борба и с това да покажа, че действията на анастасийци за влизането им във властта не са стихийни, а са закономерни.

В последните години тоталитарните секти из целия свят с цел укрепване на своето положение и бързо постигане на своите престъпни намерения открито настъпват към държавната власт. В средата на 80-те години псевдоиндуистската секта Раджниша (Ошо), проповядваща свободата на блудството и извращенията и назоваваща семейството излишно бреме, получи мнозинство от местата в градския съвет на неголемия град Ентелоуп в американския щат Орегон. Първото, което направиха сектантите, беше да преименуват града от Ентелоуп в Раджниш. Болшинството местни жители на Ентелоуп, основно възрастни хора, бяха обложени с данък в полза на сектата и се оказаха под постоянен надзор на сектанските полицейски сили. Освен това, сектантите направиха в градския парк «нудистки плаж», което доведе до шок порядъчното население на градчето. С цел да попаднат в законодателното събрание на графството и да получат мнозинство от гласовете на изборите сектата използвала фалшификации, а когато и това не помогна, раджнистите  решиха да направят така, че тези, които не подкрепят техните кандидати, да не могат да вземат участие във вота. Близки помощници на гуру Раджниш напръскаха със салмонелозни бактерии салатните барове на повечето ресторанти в графството, в резултат на което много от посетителите им се разболяха. В крайна сметка и това не помогна на сектантите да получат така желаната власт в графството.       

Един от първите опитал се да се домогне до властта е лидера на терористичната секта “Аум Синрикё” – Асахара. През 1989 година той основава политическа партия за да “осигури бъдещето и подобри света”. Партията се казва  “Синрито – партия на истината” и дори участва в изборите на японския парламент през 1990 година, но, за щастие, загубва.

Но, опитът на Асахара не е забравен. След известно време Партията на Честното Управление учредява японска псевдобудистска секта Сока Хаккай. За да се задържи на политическата сцена Партията на Честното Управление влиза в състава на Партията за Нова Граница – най-голямата японска опозиционна партия.

През 1992 година в град Фейрфилд (щата Айова) лидерът на псевдоиндуистската тоталитарна секта „Трансцендентална медитация“ Махариши за разширяване сферите на своето влияние  основава партията Природен Закон. Съгласно данните от вестник „Сан-Франциско Хроникал“ от 29 декември 1995 година, тази партия създала широка политическа платформа и дори излъчила свой кандидат за поста Президент на страната.

През 2003 година в Южна Корея последователите на Мун регистрирали собствена партия „Господ, мир и дом“, целта на която е да обедини Южна и Северна Корея. Страшно е да си представим какво огромно попълнение можеше да получи и без това многочислената секта на Мун, ако беше изпълнено това обединение.
          През 2005 година създателят на тоталитарния деструктивен култ “Ананда марга” – една от най-зловещите псевдоиндуиски секти, Анандамурти (същия Прабхат Ранджан Саркар) планира да установи в света  “власт на просветлените”. Първа крачка към това “просветление” трябваше да стане идването на власт на създадената от него политическа партия –
PROUT (“Прогресивно използване”). Саркар успял дори да създаде така наречения Прутистски блок. Но, в крайна сметка, PROUT не достига в Индия до големи политически успехи. Затова пък придобива лоша слава в използването на терористични методи за борба със своите противници.

Уви, Русия в това отношение също не е изключение. През 2001 година в-к „Известия“ от 06.02.2001г. съобщава за резултата от изборите за съветници в селския съвет на село Черемшанка, Курагински район, Красноярски край. 4 места от 6 получават последователите на „Църква на последния завет“, тоест сектанти от общината на Висарион, който е обявил себе си за Христос. Преди да стане Висарион, сержант Сергей Тороп е работил в милицията на град Минусинск, откъдето е бил уволнен за пиянство. Някой може да каже, че това е „незначителна“ победа. Обаче това е победа, след която могат да последват други по-сериозни победи!        

Например, на 7 декември 2003 година в Русия по време на изборите за депутати в Държавната дума на Русия в избирателните бюлетини под номер 1 е записана всенародната партия за мирна воля „Единение“, възглавявана от генерала в отставка Константин Павлович Петров.  Тази партия имаше и други названия: „Общоросийско народно движение „Към богодържавие“, „Отворен университет на Жизнеречие“, Учение „Мъртва Вода“ и така нататък. Съгласно заключенията от последните международни научно-практически межконфесионални конференции тази партия влиза в числото на най-опасните деструктивни култове, една от главните цели на която се явява да разруши Православната Вяра и традиционните нравствени национални устои, да посей в сърцата на последователите недоверие към Православното Предание, да сформира твърдо предубеждение, че Православната Църква не само не пази Богооткровенните Истини и Благодатта Божия, но е религия на сатанизъм, способстваща за геноцид на руския народ.

И ето сега – най-интересното! „Петровци“ винаги са имали добри отношения с последователите на сектата, измислена от Мегре. Цитатът от изказването на лидера на партия „Единение“ К. Петров по време на читателска конференция на Владимир Николаевич Мегре в Казан на 30.11.2003г.: „Това, което прави Владимир Николаевич, съгласно нашата оценка, е „висш пилотаж“. Той говори с прост и достъпен език за много сложни и сериозни неща. Затова благодарим на Анастасия и Владимир Николаевич за това, че на хората се дават височайши знания в такава проста, ярка и достъпна форма. Това е прекрасно, повярвайте!“ (30.11.2003 година, г. Казан, http://www.kpe.ru/about/life/621/).          

Моля да обърните внимание: низкопробни книжки на Мегре генерал Петров нарича “височайши знания”. Замислете се само!..

И така, ние виждаме от кого Мегре е можел да се учи на борба за власт – от генерала в отставка – окултист, яростен ненавистник на Православието. А също така и от Висарион, обявил себе си за Иисус Христос. Добре известно е, че между лидерите на двете секти съществува взаиморазбиране. Или Мегре се е учил от Григорий Грабовой, който, също както и Висарион, обявявайки себе си за “второто въплъщение на Христос”, започва да “възкресява” загиналите по време на терористичния акт в Беслан деца за 39 хиляди и 500 рубли (малко повече от 1000 евро). Тази цифра е огромна, както се казва, означава “тридевето царство в пето измерение”.

А след това с доходната практика за “възкресяване” започнали да се занимават неговите последователи. Но апетитите нарастват и Грабовой през миналата година създава политическа партия ДРУГГ (Доброволни Разпространители на Учението на Григорий Грабовой), след което заявява своето участие в изборите за президент на страната през 2008 година. Понастоящем Грабовой е арестуван, но неговото дело живее, сектантите са уверени, че техния “бог” със силата на мисълта скоро ще излезе на свобода, а докато го няма, те и без него могат да се занимават с “възкресяване” на починали хора. И се занимават. И се обучават един друг на това “несложно дело”. Защо аз говоря за Грабовой? Защото, както ми е известно от средствата за масова информация, създателите на Българската родова партия са заявили, че Грабовой е техния съмишленик и са го поканили на своето учредително събрание. “Кажи ми кой ти е приятел (ДРУГГ) и аз ще ти кажа кой си” – това е руска поговорка, която за случая е много подходяща.

Можем уверено да говорим и за отношенията на анастасийци към Православието. Така, например, какво отговорил един от анастасийци по време на разпространението на рекламата за предполагаемото строителство на “родова къща”, когато са го попитали ще строят ли в родовото селище храм: “Защо да строим мъртъв храм, щом всяко дръвце е жив храм на своя творец? Нищо по-добро ние няма да създадем”. С други думи, църквите, които за нас, православните христиани, се явяват Дом Божи, анастасийци наричат “мъртви храмове”.

В един от официалните сайтове на сектата е поместена статия “Идеално екоселище”, в глава “Свобода на съвестта” е написано следното:

“Съседите, които Вие избирате, трябва да имат духовни убеждения сходни с Вашите. Селището не трябва да бъде само христианско или само езическо. Не трябва да се строят църкви  и да се провеждат уроци по закон божи. Препрочитайте всички седем книги на Мегре, правейки акцент на това, какво казва Мегре за Бог и христианството. За духовната доктрина на селището може да се вземе най-добрата малка част от езичеството (без идолопоклонство и обреди) и всички идеи на Анастасия. Христианството за хиляда години от своето господство в Русия е доказало своята пълна несъстоятелност – по делата им съдете за тях. Вместо религия трябва да бъде поглед към света”.

Още от първата книжка на Мегре става ясно, че бог на Анастасия – “това е извънземен разум, интелект”. Той не е едно цяло. Неговата половина е в извън материалния свят, вселената. Това е  комплекс от всички енергии. [1., стр. 42]… Във всеки човек има една малка частичка, вдъхната в него от Бог още при раждане. Той раздаде половината от себе си на човечеството” [2., стр. 46]. А Господ нашия Иисус Христос Мегре слага в списък на “просветлените Велес, Кришна, Рама, Шива, Аллах, Будда”… [1., стр. 55]. Съгласно мислите на Мегре, Моисей, Христос, светците Сергий и Серафим достигали до истината в гората и благодарение на гората. Но древното житие на преподобния Сергий Радонежски говори, че в горската пустиня той се е подлагал на изкушенията и нападенията от сатани. Споменаването за това не се връзва с концепцията на Meгре. На него повече би му подхождало ако нашите светци от сутрин до вечер прегръщаха дърветата, зареждайки се от тях с “космическа енергия.

За българите, смятам, че ще е интересно да разберат, че Мегре предлага да повярваме, че светите братя Кирил и Методий едва ли не по „заповед“ са въвели нова писменост, за да лишат славяните от „знанията за първоизточниците“ (Сътворение, с. 10). Вместо Христос за спасител предлагат да се счита дървото „Кедър-Спасител“. Христианството той смята за еврейска религия наложена на славяните.

Повече от това, кощуникът Мегре пише, че за “изправяне на грешките на просветлените” и “предотвратяване на планетарна катастрофа” (2., стр. 45), бог е възложил специални надежди имено на Анастасия. (1. В.Мегре ”Анастасия. Существую для тех, для кого существую”, М., Московская типография № 11/1998г; 2. В.Мегре “Звенящие кедры России”, М., Московская типография №11/ 1997г.)

Сектантите често ме упрекват в това, че аз съм чел книгите на Мегре невнимателно. Действително, неговите книги не съм ги изследвал. Но когато, например, на човек му наливат пълна чиния вкиснала супа, то, за да направи заключение за нейното качество, не е обязателно да изяде цялата чиния, нейната непригодност за ядене се определя с първата лъжица. Така е и с книгите на Мегре: достатъчно е да отвориш първото попаднало пред очите ти издание и да прочетеш само няколко изречения, за да настръхнеш, а после съвсем с отвращение да захвърлиш книгата.

Но дайте, най-накрая, както се говори при нас в Русия, да се върнем към нашите овце, тоест към Мегре. Кой е той, откъде се е появил?

Истинската фамилия на автора на книгата за Анастасия е Пузаков. В началото на седемдесетте години той работи като пътуващ фотограф в новосибирския ОБЛФОТО – областно обединение на фотографите. След като сключва брак, Пузаков изразява искрено желание да смени своята фамилия на по-благозвучната фамилия на жена си. Понастоящем, не гледайки на това, че бракът отдавно се е разпаднал, в паспорта неговата фамилия, действително, е Мегре.

 
В началото на перестройката Владимир Мегре-Пузаков активно започва да се занимава с предприемаческа дейност, в частност, взима под наем парно корабче и разнася стока взета за реализация по река Об. Но веднъж, по време на поредната навигация, той “се разболява” от своята хроническа болест – пиянството. Много пиян, бизнесменът прахосва всички пари и започва да продава останалата стока, пропивайки парите за алкохол. От опасение да не загубят целия товар за реализация, помощниците на Мегре, възползвайки се от неговата пълна неадекватност, вземат решение да се върнат в Новосибирск. На връщане Мегре попада под жестоката преса на своите кредитори, в резултат на което е принуден да се укрива. Най-вероятно, имено в тези нелеки за неудачния бизнесмен дни пред очите му да е попаднала една от книгите на Рон Хаббард, основателя на “
Църквите на сайентология”. В книгата Хаббард разказва, че ако човек много желае да заработи милиони долари, той трябва да създаде своя секта. А може би Мегре е присъствал на изказването на един от лидерите на русийските неопетидесятници – Ледяев, който без смущение на всеослушание обявява, че всеки може “да създаде своя секта и да стриже овцете”, както прави самия той.

Така или иначе, след време в Новосибирск пак се заговаря за Мегре, но вече като за известен писател – автор на безумната епопея “Анастасия”. Нашия новосибирски православен журналист Валерий Мелников, провеждайки журналистическо разследване, разговарял с много хора, които отдавна добре познават Пузаков. И от нито един той не чува добра дума за този човек. Помня, Мелников тогава ми каза: “Да не дава Господ да оставим такава памет след себе си”.

Но Пузаков се нуждае не от добра памет за себе си, а от власт над свои последователи и техните пари. А сега, както стана известно, той се нуждае вече и от политическа власт, и държавни пари. И експериментална площадка Пузаков създава имено на територията на вашата страна – на територията на Православна България.

Напомням, че, съгласно замислите на последователите на окултната неоезическа секта „Анастасия“, е необходимо да се организират специални пространства, където на жителите ще им „стане лесно достъпна космическата любов“. Тези пространства са така наречените „екологични селища“ далече от градовете. Всеки добър анастасиец трябва да построи такава родова къща, каквато той си я представя. За тези, които не могат да си представят своята бъдеща къща, се предлага снимка, на която е заснета къща на истински анастасиец. Ако нямаш въображение, прави точно такава къща.

За това трябва само желание. Ако има желание, Анастасия ще помогне, още повече че тя има свръхестествени способности, може да се свърже чрез “звънящите” кедри с “информационната база на вселената” и да въздействува на света с помощта на невидим тайнствен лъч. За нея няма нищо невъзможно. Нали имено тя, както заявява Владимир Мегре, на 23 юли 1992 година предотвратява края на света, този ден нейните последователи отбелязват като празник. Пълна глупост, но, както ние с вас днес виждаме, на тази глупост ú вярват. Вярват и в България, и в Русия. Ето, например, тези хора от Харков повярвали в Мегре.  Възможно е някой от тях да е продал къща, апартамент, вила, кола и да е купил такава родова къща, давайки за нея на сектата общо 30 хиляди долара.           

Или ето такава родова къща на същата цена.

В Новосибирска област също има екоселище. То се намира на брега на Обското водохранилище. Инициатор за създаването на Екоселището беше Новосибирската организация ООД „Анастасия“. На фотографията по-надолу е показана една от тези сибирски родови къщи.

На въпроса “как да живеем по-нататък” анастасийците уверено отговарят, че няма да умрат от глад, ще бъдат здрави и богати. Изобщо всичко трябва да бъде както е написал Мегре.

Това значи, че добра реколта може да получиш само тогава, когато всяко семе преди засяване държиш в устата 15 минути, дори това да е картоф. Обаче, в последния случай съществува опасност да не можеш да извадиш налапания картоф. Но рискът е оправдан. Петнадесет минути са достатъчни семената чрез слюнката да получат уникална информация за това кое липсва във вашия организъм. Като резултат, след година отгледаните зеленчуци ще бъдат не само вкусни, но и много полезни непосредствено за този човек, който е държал всички картофи в устата си (интересно, колко време му е отнело за всичко това?). При това съвсем не е задължително за добрата реколта да има чернозем. Трябва да умееш правилно да засаждаш семето в земята. За това, ако, например, вие засаждате картофи, дупките трябва да правите с пръстите на краката, изплювайки семето в дупката, а после пак с крака да го заравяте и да поливате с водата, в която се е къпал стопанина или в която жена му му е прала мръсните чорапи. Мръсотията за анастасийци съвсем не е мръсотия, а енергетически ценна субстанция. Затова, ако те се къпят, то, трябва да предположим, че не е често, и, ако почистват в своите къщи, то ще е набързо, само за да няма бучки пръст на пода. А ако мръсните следи са останали, то това е дори и добре – енергетически е полезно за духовното здраве.

 А ако, независимо от всичките ви старания, не се е получила добра реколта? Тогава ще ви кажат, че лошо сте чели книгите на Мегре. Навярно нещо сте пропуснали. Преди да сложите картоф в устата вие направихте ли кълбета голи в градината? Не? Как така! Нали когато вие правите кълбо голи, то се зареждате с космическа енергия. А без таково зареждане картофа може ли да порастне?! И на следващата година, преди да подържат в устата семената и да ги посеят, нещастните анастасийци цяла сутрин със семействата си правят кълбета през глава на картофеното поле.

А реколта пак няма! Какво не са направили както трябва? И тогава ще се окаже, че не сте лежали в кал. А това е необходимо обязателно да се прави и по-често. Ето така, по този начин!

 Или по този начин!

Как?! Пак ли няма реколта? Тогава вие не вярвате в силата на Природата. А трябва да вярвате! Защото ако не вярвате, то и тя – то- ест Природата –  никога няма да ви помогне. Нали в гора човек не се грижи за дърветата, плодовете, гъбите, а те сами си растат и растат. Природа! Космическа енергия! Анастасия! Мегре!..

И така до безкрай!

Така че, ако вие някога неочаквано видите голи хора, правещи кълбета с картофи в устата, КАКТО БЕШЕ ПРИ НАС В НОВОСИБИРСК, или седящи в локви голи жени, знайте, че “анастасийци” са победили на изборите и сега пред тях има “зелена светлина”.

Смешно е, но днес в Русия от Далечния Изток до Москва в информационните центрове по въпросите свързани със сектантство постъпват стотици жалби от роднините на жертвите на екологическата афера. Жертви стават, като правило, тези хора, които мечтаят да живеят далече от градския шум, на собствено парче земя, в обкръжение на съмишленици. Пари, които те предават на радетели за екология, изчезват уж за строителство на селищата. А за да се ускори строителството за тези, които вече са внесли пари, се предлага да търсят нови вносители. Отработената с години от мошеници схема за пирамиди е банална, но, уви, действа. Лидерите на сектите забогатяват не за дни, а за часове, а последователите на насажданото от тях учение живеят полугладни, в мърсотия и не могат да се върнат към предишния живот, тъй като всичко, каквото са имали, са продали, за да дойдат да живеят на голо парче неплодородна земя и да създадат своя родова къща”, както им обещава Мегре. И малко от тях се вразумяват. На тях им се струва, че те са на верния път, и още малко и нещата ще потръгнат! А как иначе, ако за това е написано черно на бяло в книгите на самия Мегре, който Анастасия е избрала като разпространител на спасителната вселенска информация. – Затворен кръг.

Опасността е в това, че учението на Пузаков-Мегре-Анастасия активно призовава хората да се преселват в голо  поле заедно с децата. Налице е явното нарушение на правата на детето. “Кедрите”, както ги кръсти народа, отрицателно се отнасят към държавното здравоопазване и образование (между другото, това са явни признаци на тоталитарна секта, която се стреми да създаде алтернативни структури на образование и медицина).

Препоръчва се хората да се лекуват с корени и билки и да обучават децата  на “анастасийските” завети. Тоест квалифицирана медицинска помощ децата не получават. Дори само това трябва да заинтересува правоохранителните органи. На един от многочислените сайтове на сектата един от нейните членове разказва, че не смята да дава на училище децата си, а ще ги обучава на грънчарски занаят, “защото някой видял, че в Москва глинените сувенири ръчна изработка се продават добре”. Сектата отделя особено значение на т. н. народно образование. В “Концепцията на екологичните селища” се пише: “Съвременната образователна система… създадена за да отнеме отговорността за обучение от родители и да възпитава децата така, че те по най-добрия начин да служат на желанията и потребностите на държавата… Но сега е настъпило време, когато на света не му трябват образовани роби. Трябва да се получава такова образование, което прави хората свободни” (обаче в Концепцията не става ясно от какво да са свободни и как да станат свободни?).

За пример на училище на бъдещо екоселище (смятай за цяла нова Русия) се предлага да се приеме сектантското училище на псевдоакадемик М.П. Щетинин, когото Мегре нарича “великия маг [4, с. 149] и “великия Ведун [4, с. 156].

Много важно е да се отбележи, че т. н. предимства на образование, построено на окултизъм и неоезичество, които така се рекламират от последователите на Михаил Щетинин, се явяват:

Първостепенното развитие на “интуитивно-чувственото познаване на околната действителност, като в същото време съвременното училище налага на децата логически тип на мислене, обедняващ човешкия разум.

Придобиване на окултни способности, целящи  хармоничното развитие на личността.

Едновременно формиране на отрицателно отношение към всички други общеприети социални, културни и религиозни представи и налагане на самоизолация от живота на обществото.

Децата виждат в него „Учител“, предаващ „космическа информация„. Всяко негово слово или идея се възприема от тях като „откровение на космическия разум“.

Както смятат самите сектанти, уникалността на тази методика на образование е такава, че, например, по думите на този псевдоакадемик, може за 10 дни детето да се обучи на курс по математика в обем на средно училище.

Какво чака тези деца в бъдеще? Няма ли да получим ние поколение от необразовани “екозаселници”?

На семинарите на сектата може да се видят много деца. За съжаление, твърде много. За “кедритете, вероятно, са аргумент: “виждате ли как е добре при нас, много деца се раждат…”

Още един печален резултат от увлечението по книгите на Мегре – разрушаване на семейството. Всеки от последователите  на даден култ се опитва да подражава на своя кумир. В книгите за Анастасия Мегре дава воля на своите сексуални фантазии, описвайки плътската връзка, възникнала между него, женен човек, и красавица от тайгата. Защо не е повод за подражание? Бивши последователи на сектата със съжаление пишат, че след прочитане на книгите на Мегре в много семейства възникнали сексуални проблеми… Жената, четейки за това, че половия акт е прекрасен само един път в живота и че това е творчество заради раждане на дете, въобще започва да избягва „пошлата и низка“ близост с мъжа си или да се съгласява без желание. Мъжа, от своя страна, започва да сравнява жена си с Анастасия (естествено, в полза на последната) и разбира, че много е сгрешил в избора си (особено след пасажите на Мегре за това, че ние избираме жена си по дългите крака и гримирани очи, а получаваме глезла, която седи на дивана и даже изисква някаква любов към себе си). А между другото, заключенията и на мъжа, и на жената са основани само на нищо не подтвърдената фантазия на Мегре за прекрасната Анастасия и за вълшебната близост с нея, след която обикновения секс въобще не е потребен на човек.

И тука е уместно все пак да се изясни: съществува ли наистина всемогъща Анастасия или това е резултат от сексуалната фантазия на автора? За последователите на култа този въпрос не съществува, те са уверени, че горската дива е реалност. В Анастасия вярват всички анастасийци, освен един – Владимир Мегре-Пузаков. И това си неверие той е доказал в съда.  В края на 1999 година Владимир Мегре е подал в Куйбишевски районен съд на г. Санкт-Петербург иск за нарушение на авторските си права срещу Олга Стукова, която е издала книга “Пътя на Анастасия и други Учители на човечеството: работа с хора”. В основата на иска е положено утвърждение, че Анастасия е измислен образ на комерческото художествено произведение, и вече по тази причина нейното име не може да се използва от други автори без разрешението на Владимир Мегре. В исковото заявление, подадено от името на Мегре, четем: “Книгите на Мегре се явяват литературно-художествени текстове, които могат да се отнесат към научната фантастика”. В резултат на този иск тиражът на книгите на Олга Стукова е попаднал под запор.

На съда от представителите на Владимир Мегре е било заявено (подчертаваме, че искът е бил подписан от него лично), че Анастасия – това е “образ-символ, т.е. самостоятелен художествен образ, имащ емоционално иносказателен смисъл”. И така, самия автор чрез своите представители е доказал в съда, че Анастасия е измислен образ. Но да обнародва собственото си  признание Мегре явно не бърза и въпросът за това дали хората, които купуват неговите книги, продават къщите си и заминават в екоселищата, са запознати с този факт остава актуален, както и въпроса за това, къде в книгите на Мегре е указан техния жанр – научна фантастика? Всичко това го няма!

Но очевидно, че за автора не е изгодно да разубеждава своите адепти, тъй като това може да навреди на мощния му бизнес, който се е разгърнал около “Анастасия”. Когато вождът на сектата на анастасийци – Владимир Мегре, го попитали по време на едно от неговите изказвания не му ли се струва че всичко това е мрежов маркетинг, а не е религия, този петдесетгодишен здравеняк с мустаци е отговорил без задръжка:  “И какво? Мрежовия маркетинг го е измислил Христос!” („Беременная богиня или как наш Мегре разбогател придумав новую религию“, Собеседник № 41/1999г.). Активната продажба на книгите върви с многомилионни тиражи, както и на  аудио, и видеокасети, разпространяват се кедрови овошки и парченца кедър в качеството на талисман. Това става възможно само заради това, че хора, купуващи продукцията на Мегре, искрено вярват, че всички събития, описани в “Звънящите кедри на Русия”, са  истински. Без тази вяра бизнесът на Мегре би рухнал за час, затова самия Мегре активно поддържа тази вяра: “Всички събития – това са реални събития от моя живот”. Дори на страниците на своята първа книга той прозрачно намеква на читателя за това, че съществуването на Анастасия по-скоро е въпрос на вяра: “Съществувам за тези за когото съществувам”. А не е ли дошло време авторът на серията “Звънящите кедри на Русия” да даде отговори на тези въпроси на правоохранителните органи, тъй като дейността на Владимир Мегре попада под член 159 от НК РФ (мошеничество) и член 182 НК РФ (лъжлива реклама)?

Понякога ми казват: оставете на мира Мегре! Нека да е сектант. Нали на хората им е добре при него в екоселищата!

Дали там им е добре е отделен въпрос. Но в Джонстаун на екологическата организация възглавляема от Джим Джонс също било добре, естествено, до някое време. Докато цялото население на това село-секта под название “Народен храм”: 920 човека, включвайки и деца, не се е самоубило на 19 ноември 1978 година заради паническото очакване на края на света.

Между впрочем, в гр. Барнаул, столицата на Алтайския край, „анастасийци“ вече са разделени на две враждуващи групировки – едната от тях възглавява бивша работничка на един от заводите, псевдолечителката Олга Гузь, считаща, че тя е Анастасия (нейните последователи ортодоксални „анастасийци“ ги наричат „гъсочетата“). Обвинявайки Вл. Мегре в плагиатство, тя заявява, че той е откраднал много идеи, изложени в нейните книги.

Успешно реализирайки своя бизнес, Мегре съветва и своите последователи да се занимават със същото. Впрочем, съветите му са достатъчно оригинални. Например, един от предлаганите начини да забогатееш баснословно е продажбата зад граница на консервирани в трилитрови буркани кисели краставички, отгледани в градините на родовите екоселища. В четвъртата си книга Мегре пише, че за отгледаните от “кедропоклониците” краставици и домати “богати бизнесмени на скъпи автомобили” са готови да платят стотици долари. В стила “една жена каза” г-н Пузаков привежда десетки примери за това как силните в света купуват киселите краставици на “анастасийци” по “300 американски долари за един буркан”. Създава се впечатление, че своите книги Мегре пише, разчитайки на посетителите на гаровите пазарчета.

По какъв начин ще се намерят задгранични купувачи на тази продукция за такава немалка сума Мегре, разбира се, не обяснява. А може би тези потенциални купувачи ще се намерят сред задграничните последователи на “анастасийци”, които все още не са се научили да отглеждат екологично чисти продукти? И може би за това Мегре разширява своята сфера на влияние, престъпвайки границата на Русийската Федерация? Едва ли. Предприемачът с мошеническа жилка се интересува преди всичко от собствените си интереси. По думите на бивши последователи на Мегре, този далеч не беден човек при подписване на договорите за пътуване с цел презентации пред своите почитатели щателно се уговаря дори и за най-дребни детайли на финансовото си възнаграждение. За многото години минали от времето, когато Владимир  Пузаков е фотографирал децата в новосибирски детски градини, той почти не се е променил. Фотографите от бившата му работа, спомняйки си за него, казват: “Володя никога няма да изпусне своето!”

 

Кой е той, в края на краищата, Владимир Мегре-Пузаков – бивш фотограф от Новосибирск склонен към периодични запои?

 Управляващият на Уфимската епархия на Руската Православна Църква Високопреосвещенния Никон, архиепископ Уфимски и Стерлитамакски, назовава Владимир Мегре един от лъжепророците, “които идват при нас в дрехата на овца, а отвътре са хищни вълци” (Мф. 7:15). А идеите на сектата – утопически. Създаването на  “екологични селища” (“родови къщи”), които, по замисъла на сектантите, едва ли не ще могат да решат много от екологичните и дори икономико-социалните проблеми в Русия, реално, в крайна сметка, ще станат огнища на окултизъм и неоезичеството, заяви владиката. Затова, по думите на светия апостол Павел: “Не се преклонявайте под чуждия ярем с неверници, защото какво свързва праведността с беззаконието? Какво е общото между светлината и тъмнината? Какво е съгласието между Христос и Велиар? Или какво е съучастието на верния с неверния? Каква е съвместимостта на храма Божи с идолите?” (2 Кор. 6:14-16).

Протоиерей Александър Новопашин, вицепрезидент на центъра на Руската асоциация за изследване на религиите и сектите.

Този пост е публикуван в Библиотека. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *