Какво е мнението на Църквата за рейки?

Какво е мнението на Църквата за рейки?

Материал на „Двери Бг”

Венци: Напоследък много се говори за рейки, но никъде в православните сайтове не намирам нещо против тази система. Какво е вашето мнение, може ли да има полза от нея или е вредна?

На въпроса отговаря Златина Каравълчева: Здравейте, Венци,

отношението на Църквата към рейки е същото като към всяко „енерголечение“, така популярно под различни форми днес. Не сте попадали на специални статии, може би, защото на българските духовници и богослови не са известни мащабите на разпространение на тази общност в България. Но и защото всеки, който се интересува, би могъл да намери в интернет обширна и разностранна литература за отрицателното отношение на Църквата към всички видове екстрасенси и много лесно да разбере, че рейки попада в същата категория, макар и да твърди за себе си друго.

Рейки се представя за нов продукт на пазара за „енерголечение“ и, трябва да се признае, че има много успешна PR стратегия.

Първо, те се „разграничават“ от нароилите се и затова обезценили се и компрометирани екстрасенси и енерголечители, като твърдят, че за разлика от всички други, които използват своята човешка енергия в лечението си, те използват направо космическата, божествената или както там я наричат още.

Второ, рейки-общността предлага на последователите си много лесен и достъпен начин за духовно развитие, и то космическо. Пет прости и мъгляви духовни постулата, които не изискват никаква нравствена борба. Всъщност, даже не спазването на тези постулати, гарантира напредването в рейки, а … парите.

Трето, и това е най-хитрото попадение на тази секта: всеки, който пожелае да стане проводник на „космическата енергия рейки“ може да направи това чрез индивидуално посвещаване в няколко духовни степени. „Посвещаването“ става от майстор по рейки в отделни семинари. Цената според нивото е от 2000 до 10 000 долара. Има и богословско обяснение за покупко-продажбата на „божествената енергия“ – „парите са вид енергия и тяхната обмяна е всъщност енерго-обмяна. Според духовните закони, колкото повече даваш, толкова повече получаваш“. Преведено, колкото повече плащаш, толкова по-голям проводник на енергия ставаш и можеш да помагаш на себе си и на другите да бъдат щастливи. За всеки непредубеден човек, цинизмът на системата е повече от очевиден. Колкото и да е абсурдно, обаче, се оказва, че сетивата ни са замъглени и дори това се оказва печеливша стратегия: в едно общество, където всичко се измерва в пари, няма нищо по-естествено и духовността да има своята съвсем точна тарифа. Една позната, която си беше приписала къщата на рейки-общността, не беше постигнала задоволителни резултати. Беше й обяснено „да бъде търпелива, защото има разлика между телевизор Сони и телевизор Правец“!?!

Рейки-общността е много популярна по света, а също и в България. Един от главните й центрове е във Варна, а гуруто им пребивава в Германия и се казва Занко (може би, Цанко на български). Те имат добър маркетинг – стремят се да се прилепят към утвърдени общности, където има плетежоспособни хора. Например, като детегледачки, домашни помощници, центрове за масаж, медицински центрове за нетрадиционна медицина и други.

От рейки не може да има никаква полза, а само вреда. Както за практикуващия, така и за ползващите услугите им. Позицията на Църквата относно енерголечението се основава на вековния й опит от духовния свят и взаимодействието му с човека. Естествено, който не признава авторитета на Църквата, не може да приеме и знанията й за този свят. Но за християните църковната позиция би трябвало да е повече от категорична: рейки е окултна общност, а това никога не би могло да даде у човека добър и благ плод.

Книгите на рейки-общността са еклектична смес от различни религиозни възгледи и като всяка еклектика във философията и религията са безпринципни. Това е видимо обаче само за хората с малко или много по-сериозни познания в тези области. Болшинството читатали могат да бъдат привлечени с непознати за тях „откровения“ и истини, които чуват за пръв път. Няма никакво значение колко привлекателно звучат идеите на всички окултни движения и общности. Дори да са преразказали цялото евангелие и направили синтез на светоотеческите възгледи (което по принцип за повърхностните религиозни еклектици е невъзможно) – поставянето на всичко това на окултна основа обезсмисля всяка трохичка истина в техните учения. Защото човекът не е това, което мисли, а това което е. Общуването с падналите духове, независимо как се представят те, обвързва с невидими духовни нишки душата на човека към тъмния свят на демоните. Когато общуването става доброволно, правата на демоните върху човека са големи и непрекъснато се увеличават. Докато човек стигне до едно състояние, когато свободната му воля е изтласкана в ъгъла и обезсилена, а нещастният човек се превръща в един сляп проводник на тези сили.

Светите отци казват, че засиленото демонично влияние върху човека при такива окултни начинания се проявява в силно главоболие, замаяност, необяснима смяна на настроенията, изтощеност. Не са малко практикуващите рейки или ползващите се от техните услуги, които се чувстват по този начин – това всъщност е проява на Божия милост към такива хора, тъй като действа като сигнална лампа, че тук не всичко е наред. Така те могат да преустановят заниманията си (ако им позволят лидерите на общността) и да се предпазят от по-нататъшно обвързване с демонични сили. Правата, обаче, които са дали на тези сили по времето на съзнателното си общуване, остават. Те могат да се прекъснат само от Божията благодат чрез изповед, молитва и причастие, и едно дълбоко покаяние до края на живота. Старецът Софроний Сахаров, който е практикувал източни медитативни и други окултни практики в своята младост, до края на дните си горещо е плачел пред Бога за тази си младежка „грешка“. Не, защото се е съмнявал в милостта на Бога да прости греха му, който отдавна бил изповядал, осмислил и отхвърлил, а защото колкото повече израствал духовно в Бога, толкова по-ясно виждал духовната катастрофа, на която безотговорно подхвърлил душата си в младежките си години.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *