Приятели на Смит

ОБЩНОСТТА „ПРИЯТЕЛИ НА СМИТ”

(допълнено известие)

Въведение

Това по-рано почни непознато движение от около петнайсет години попадна в полезрението на критиката в неговата родина – Норвегия, но също това се случи и в Германия, Австрия, Холандия и САЩ, след като неговите деструктивни тенденции бяха оповестени от бивши членове и и засегнати привърженици, както и от  unvoreigenommene наблюдатели. 

Определение

Движението дълго време беше трудно за идентифициране, тъй като първоначално то самото отхвърляше всяко прецизно общо наименование. В Норвегия то се нарече просто „Приятелите”, в Германия досега е регистрирано като „Свръзка на живот”, в Австрия отчасти то се нарече също така (като в Германия – бел. прев.), а отчасти – „Съюз на християнските семейства”. В Холандия последователите се нарекоха “Noorse Broeders” (), а в САЩ се използва названието „Fellowship” (). Напоследък официален характер получи определението „Den Kristelige Menighet” (DKM) – „Християнска общност”, в САЩ дори „Християнска Църква”. Изразът „Общността” означава както поместните общности, така и цялата общност.

Възникване

През 1898 норвежският морски офицер Йоан Оскар Смит, роден на 11. 10. 1871 г. в Фредрикщад, преживял в морето обръщане през 1898 г. и през 1900 г. сметнал, че е кръстен от Светия Дух.  Той, който произхождал от вярващо семейство, се почувствал отвратен от нехристиянския живот на мнозина моряци, но също така и от някаква повърхностност в съществуващите църкви и призован за това да основе общност, която да въплъщава истинското християнство. През 1905 г. към него се присъединил брат му Аксел (1880-1919), по професия зъболекар, а по-късно и някои моряци, между които през 1908 г. Елиас Аслаксен (1888-1976), който по-късно получил голямо значение като наследник на Йоан Смит и преди всичко чрез неговото обемно литературно творение за движението. От 1906 имало известна обща дейност с дошлите тогава в Норвегия петдесетници и отначало братя Смит се задържали при петдесетниците. Скоро обаче се стигнало до различия, преди всичко по отношение на строгостта на разграничението от другите християнски конфесии. Това довело отначало до основаване на свое собствено издателство „Skjulte Skatter” („Скритите съкровища”), което между другото е и название на едноименното списание, с цел собствените тези да могат да бъдат добре защитавани. Окончателният разрив с петдесетното движение се състоял през 1937 г. със заимно остро осъждане.

            Без съмнение „Приятелите” отначало привлекли изцяло идейно богатство от източници извън техните собствени редици, преди всичко от писанията на френската мистичка Мари дю ла Мот Гийон (1648-1717). За това днес те не говорят с удоволствие защото упорито и убудуно твърдят, че те не никога не са променяли своето учение. По време на Първата световна война Йоан Смит и неговите привърженици са имали във флота възможността да мисионерстват по време на патрулиранията си по протежение на норвежката брегова линия и така бързо нарастнали. През 1922 е изградено собствено място в Хортен, през 1928 събранията са преместени в Несби. Заедно с нарастващото число на последователите скоро се увеличила и критиката, преди всичко от страна на норвежките църкви, които са признати от държавата.

            Йоан Смит почива на 01. 05. 1943 и е погребан в широк крэг присъстващи в Хортен. От 1943 до 1976 Елиас Аслаксен ръководи „Общността”, неговият наследник Зигурд Братли, зет на основателя, роден през 1095 г., малко преди смъртта си през януари 1996 предаде ръководството не внука на общността – Кере Смит.

Разпространение

След Втората световна война Приятелите на Смит стъпили отначало в Дания, Швеция и в САЩ. От 1954 г. „Приятелите”, под ръководството на Елиас Аслаксен  участвали в религиозни срещи в южната част на Западна Германия и там също придобили последователи. От 1960 г. движението се разпространява в Швейцария, Австрия, Франция и Англия. Днес те са представени в повече от 60 страни във всички части на света. Числото на последователите може само да се придположи, понеже (очевидно) няма никакви списъци на членовете. Предположенията варират от 20000 до 35000 последователи от цял свят, от които 7000 в роднината Норвегия. Около 1000 последователи от цял свят се събират ежегодно в началото на юли в Брунщад, в близост до град Зандефиорд, който от 1956 г. е изграден голям и модерен център за събрания. В Германия подобен център за събрания се нарима в Хесенхьофе при Блаубойрен, където е резиденцията на издателството „Животът”.

Учение и практика

Учението на Йоан Смит в основните положения е християнско, но съдържа все пак редица особени учения. Така Йоан Смит твърди, че Иисус е имал също, както и останалите хора, „греха в плътта” (наистина никакви „съзнателни грехове”) и важна задача не Неговия живот на земята е била тази, да се очисти от този грях. Най-важната задача на човека е тази, да следва Иисус, но не така както повечето християни – да стои под кръста, а да „виси” на кръста. Това може да се случи само тогава, когато човек напълно предаде своята зла „своя воля”

Този пост е публикуван в Библиотека. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *