Сциентолози – скандал

Министерството на държавната администрация плащало за курсове при сциентолози

Автор в. „Стандарт“    четвъртък, 19 февруари 2009

 

Хората на Николай Василев броят по 320 лв. на калпак за курсове при сциентолози. Министерството на държавната администрация е изпращало служители на курсове по мениджмънт, организирани от сциентолози, пише Стандарт. Представители на една от най-опасните секти в света, която не е регистрирана у нас, са обучавали 15 души от ведомство. Курсовете са се провели в края на август и началото на септември миналата година.

 

Новината бе съобщена от два източника от властта, независимо един от друг. Скандалът гръмна вчера в предаването “Здравей България“ на Нова тв. За “удоволствието“ е плащало министерството на Николай Василев. Курсовете обаче са посещавани и от служители от други държавни ведомства. Имало и е командировки в Белгия, откъдето е и човекът, организирал обучението. Той се казва Марк де Турк, управляващ на фирма “Идеас България“. Тя предлага курсове по мениджмънт, пиар и справяне с кризисни ситуации. В сайта й ясно е посочено името на основателя на сциентоложката секта Рон Хъбард: “Открийте формулите за успех и мениджмънт инструментите, основани на трудовете на Рон Хъбард“.

Никой от държавните служители обаче не се е замислил, че парите на данъкоплатците отиват директно в една от най-страшните секти. А цените на фирмата не са никак ниски. В един от сайтовете е посочена сумата – 325 лв. без ДДС на калпак. Курсовете са два или три дни. Има и уловки – ако участниците от една организация са повече, отстъпките нарастват. Даже шестият и единайстият участник се обучават безплатно.

 

Офисът на фирмата се намира в апартамент на ул. “Парчевич“ в София и е стопанисван от Васил Бункин. Той също е преподавател и обучава заедно с Марк де Турк. Сред хората, посещавали курсовете, има и заместник-министри, разкри отлично запознат източник. Служители на ЧЕЗ, “Овъргаз“ и “Девня цимент“ също са ползвали услугите на фирмата, пише в един от сайтовете й. По време на обучението думата религия не е споменавана, но цялостното преподаване е основано на “учението“ на Хъбард.

 

Сектата има опити да проникне в България още в началото на 90-те години, но досега не е успяла. Допреди 2 г. неин представител беше руснакът Дмитрий Тодоров, който също организираше курсове по дианетика – учението на Хъбард. След разследване той беше изгонен от страната и сега сциентолозите търсят по-меки и незабележими начини да вербуват наивници.

Чистят мозъка от „лоши файлове“, използват компромати

Сциeнтологията е тоталитарна секта, която е доста агресивна в търсенето на последователи. Термините дианетика и сциентология са изобретени от американеца Рон Хъбард през 1950 г. Тогава бившият офицер от военноморския флот на САЩ решава да стане милионер. Той сам казва, че за това е нужно човек да си направи своя религия. И го постига. Дианетиката се рекламира от сциентолозите като наука за душевното здраве, която е способна да излекува хората от практически всякакви заболявания. Същността й е измислена от Хъбард техника на хипноза, примесена с идеи от фройдизма и всеизвестни науки и философии. Зад идеите за „очистване“ и подобряване на живота се крие организация с железни закони и йерархия. Това е огромна финансова империя, чиято цел е не само трупането на милиарди, но и контрол над човечеството, което трябва да живее по законите на Рон Хъбард. В сектата лесно се попада, но почти е невъзможно да излезеш, защото тя събира компромати за членовете си при така наречените изповеди или тестиране. Специалистите сравняват зависимостта на членовете й с наркотичната. Тя е особено силна в Холивуд, нейни членове са Том Круз, Джон Траволта, които са обкръжени от сектата с почести. В много страни по света се водят дела срещу сциентолозите, между които и за шпионаж.

Основният начин, по който сектата вербува членове, е обещанието, че ще изчисти „лошите файлове“ от мозъка им. Това обикновено става чрез хипнози и повтаряне от страна на бъдещия член на нещата, които го мъчат, и лошите спомени. Сциентолозите водят истинска война с психиатрите, които им пречат да въздействат върху хората. Основната цел на сциентолозите е трупането на огромни средства, получавани от наивници. Те имат и „рота“ за мъст към непослушните и враговете си.

Съдят ги за шпионаж

В редица страни има присъди срещу сциентолози. Например през 1999 г. в Гърция е имало процес срещу 15 членове на сектата с обвинение, че са разработили и съхраняват база-данни за политици, свещеници, съдии, прокурори и журналисти. Същата година в Испания 18 сектанти бяха обвинени в подправяне на данъчни документи, в ограничаване правата на човека и нарушаване на безопасността на работното място. Сциентолозите не са приети добре и в Германия. Последното изявление на директора на берлинската полиция показва, че ги обвиняват, че не са религия, а представляват организация, чиято основна цел е печалба чрез различни курсове, като въвеждат в заблуждение хората.

Точно преди 2 г. репортер на „Стандарт“ проникна в една от най-агресивните секти в света – сциентоложката, и се подложи на двумесечно обучение. За първи път български журналист видя на живо как се промиват мозъците на хората и разбра какво ги кара да дават парите си за съмнителни ползи. Пристрастяването към псевдоценностите на сектата е като към дрога, установи разследването на „Стандарт“. Сциентолозите у нас действаха с размах. Тогава, в началото на 2007 г., те бяха сигурни, че ще бъдат регистрирани. Месец след журналистическото разследване гуруто – руснакът Дмитрий Тодоров, беше изгонен от страната. Тогава сектата предпочита да се нарича Център по дианетика, но и той не фигурира никъде в официални регистри. Наивниците плащаха между 100 и 990 лв. за един курс, в който изучават творенията на Рон Хъбард, основателя на сектата. И се нареждат (поне в мечтите си) до известните й чада като Том Круз и Джон Траволта. Попадналите тук обаче никога не приключваха само едно ниво на обучение. Ако искат да се усъвършенстват, трябва да се бръкнат с около 2500 лв. Тогава за „членката на сектата“ беше направено досие. В него се трупаха компромати както за самата обучаваща се, така и за нейни познати и колеги. По-късно те трябваше да бъдат използвани. Гуруто Тодоров ползваше хипнотични методи за въздействие. Забрани употребата на лекарства, алкохола и лекарите. На света имаше само една истина – Рон Хъбард. Естествено, не безплатно.

Поражения няма, не знам кой кого учи

Николай Василев
министър на държавната администрация

– Г-н Василев, знаете ли, че ваши служители са посещавали курсове на сциентолози?
– Абсолютно нищо общо нямаме с тази тема. Нямам идея кой е сциентолог, кой е православен, кой е католик. Аз в момента съм в отпуска, ако искате, питайте главния секретар. Но не търсете интрига там, където я няма.
– Такива курсове са провеждани във вашето министерство, нали?
– Аз вчера разбрах. През живота си не съм чувал какво е това сциентолози и нямам идея за какво става дума. Нищо общо нямаме с тази тема?
– Как нямате, като 15 души от вашето министерство са посещавали тези курсове?
– Казвам ви, че вчера чух думата сциентолог и нямам представа какво означава това нещо, за да може да кажа нещо. Това е все едно да питате колко души са ходили на курсове при католици, сигурно половината министерство е ходило. И какво от това, станали сме католици ли? През този мандат имаме обучени 250 хил. души в държавата от нашето министерство и Института за публична администрация. Откъде да знам кой от кого е бил обучаван. Фирми има хиляди по света, институти има всякакви.
– Да, но курсовете, организирани от сциентолози, са финансирани от вашето министерство, нали?
– Не може да има обучение, което да не е финансирано. Казах ви, 250 хил. обучения сме провели, от които нищо чудно да се окаже, че 190 хил. са направени от православни, 20 хил. от католици. Откъде да знам?
– Тази секта е известна с опитите си да прониква в държавното управление. Не мислите ли, че е опасно?
– Това, което мога да ви кажа, е, че за случая чух вчера. Нищо повече не мога да кажа. В отпуска съм, като се върна, ще се запозная, за да видя какво точно е станало. И ако се прецени, че е опасно, ще вземем мерки това да не се случва повече. Но вярвайте, че никакви поражения няма до момента, нищо не се е случило. Мои служители са ходили на всякакви курсове, никой от тях не ми е казал нещо да го притеснява.

 

 

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *