Съд за сциентолозите в Белгия

През седмицата започна официалният „кръстоносен поход“ срещу Сциентоложката църква в Белгия, като федералната прокоратура поиска случаят да бъде гледан от криминален съд.

Сциентолозите са заподозрени в измами, изнудване, нарушение на търговския закон и неговата тайна, нелегално практикувана медицина и ръководене на организирана престъпна група. Разследвани са както белгийският клон, така и европейското ръководство на сектата с белгийски и чужди граждани.

 

Организацията счита себе си за жертва в този процес и смята, че той нарушава религиозните им права и свободи. Съдебното разследване започва през 1997 г. след жалба от бивш член на сектата. След като делото влезе в съда през септември 2007 г., адвокатите на обвиняемите обжалваха решението пред Касационния съд, но той отхвърли възраженията им и то започва през тази седмица. 


Ако съдът осъди и забрани организацията, това ще бъде първият случай в света. Белгийският клон има хиляди членове, въпреки че броят им още се уточнява. В Беглия се намира и централата на сциентолозите в Европа.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *