Секта в детска градина

  ДАНС проверява детска градина „Слънце“ в Монтана заради сигнали, че в забавачката се провежда нетрадиционно сектанско религиозно учение, съобщава „Труд“.


„Без наше съгласие децата ни учат някакви сектански норми, които нямат нищо общо с държавата и вярата ни“, протестират родители.

Учители от детската градина с над 150 хлапета разказаха, че от декември 2008 г. до март т. г. около 40 деца са овладявали основни понятия от философията на индийския гуру Сатия Сай Баба. Учението се е зародило през 40-те години на миналия век и цели обединяването на петте главни религии на земята. Водачът на движението пък се е обявил за космически бог, който извършвал чудеса.

Директорката Стефка Андрова обяснила на родителите, че се е опитала да запознае децата с учението експериментално, защото то проповядва „цялостно познаване на човешката личност и осъзнаването, че божествеността е любов и е в основата на всички други цености“.  От две седмици забавачката се разследва не само от ДАНС, а и от агенция „Закрила на детето“ и просветния инспекторат. От МОН не са давали съгласие за експеримента.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *