ДЕСТРУКТИВНИТЕ СЕКТАНСКИ ВЛИЯНИЯ

Перспективи за противодействие на деструктивни сектантски влияния

 

Дискусията е често също толкова интересна, колкото и докладите в една конференция. Не прави изключение и последната конференция на ФЕКРИС, проведена в Санкт Петербург на 15-16 май 2009 г. Започналите вече бели нощи направиха участниците по-чувствителни и активни и в неформалните разговори, и в официалните обсъждания.

 

Очертаха се следните проблеми, общи за цяла Европа:

 

– Настъпление на неопетдесятниците на всякакви нива. В отделните страни названието има различна семантика и това прави синхронизирането на общата стратегия твърде трудно. В помощ на пострадалите са само доброволни организации, тъй като правителствата не осъзнават последиците от бездействието си. Центровете извършват главно разяснителна и просветителска дейност, която се нуждае от пълна информация за ситуацията в различните страни. Поради тези причини се взе решение темата на следващата конференция да бъде за  неопетдесятниците и техните движения в различните страни (Лондон, 2010).

 

– Въпреки препоръката на Съвета на Европа, в отделните държави не са създадени помощни организации; а само сътрудничеството може да даде резултат в разяснението, че сектите не са религии. В тези сектански организации попадат хора, които не знаят своите права, въпреки че именно човешките права са знамето, което се размахва в съдилищата – любима дейност на новите гурута.

 

– Особено важно е да се разбере, че сектите са „държава в държавата” със своите три власти: а) законодателна (гуруто чрез доктрината осъществява манипулацията), б) изпълнителна (гуруто разполага с „полиция” – с нея осъществява изпълнителната си власт) и в) съдебна (с пълно отрицание на правото на защита, също съсредоточена в гуруто). Набеденият член е в статус, отговарящ на „враг на народа” в най-мрачните сталински времена според проф. Ал. Дворкин. Тези „царски регалии” и диктатура са съпроводени и от други признаци на държавна организираност – („оруелски” език, „образование”, „медицинска система”, митична история на сектата, собствена естетика, особена икономика и др.). Изводи като този на швейцарската комисия, че те са опасни за хората, но не и за държавата, са дълбоко погрешни.

 

– В Европа се засилва подкрепата на еволюционната теория не на последно място поради факта, че тя се противопоставя на „креационизма”, проповядван от сектите (по един изопачен начин).

 

– Прие се най-близкото до съвременното положение на нещата обяснение за сектата като култ към лидерство, който се опитва да разчисти света от инакомислещи. Наблюдава се „изсмукване” на мозъци, унификация на облеклото (големия брат), развиване на технологии за повишаване на работоспособността (в полза на сектата), безинициативност (всичко се спуска отгоре), загуба на индивидуалността, избавяне от „непълноценните”.

 

– Том Сакуилд (новият президент на ФЕКРИС) подчертава, че на запад смятат ФЕКРИС за религиозна организация, а на изток – за секуларизирана антирелигиозна структура. Съмишлениците трябва да са единни, за да се борят успешно с деструктивните модели на поведение, от които никой не е застрахован.

 

– Досегашният президент Фридрих Грийс заключава, че проблемите на сектанството са проблеми на политическия екстремизъм, но понякога се случва, че харизматични движения са дори полезни в ленивите църкви, че светът не е черно-бял и че проблеми за решаване винаги ще има.

 

24 май 2009 г.

 

Л.С.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *