Още от конференцията на FECRIS

 

Изтъкнатият руски сектовед, професор и ръководител на Център за религиозни изследвания и на Руската асоциация за изследване на религиите и сектите, председател на Съвета по провеждане на държавна екпертиза по въпросите на религиите към Министерството на правосъдието на руската федерация Александър Дворкин беше избран за вицепрезидент на Европейската федерация на ценровете за проучване и информация за сектите (FECRIS).

Това стана на ежегодната конференция на организацията, проведена на 15-17 май в Санкт-Петербург. FECRIS е основана преди петнадесет години и се явява официален консултант на Съвета на Европа по въпросите на тоталитарното сектанство. Ежегодно членките на организациите се събират на свои конференции. Последните конференции бяха проведени във Виена, Барселона, Брюксел и Хамбург. Сега щафетата беше поета за първи път от Русия. Символично е, че място на този форум стана юридическият факултет на Санкт-Петербургския държавен университет, където са се обучавали премиерът Владимир Путин и президентът Димитрий Медведев.

Сектантите и техните привърженици с всички сили се опитваха да възпрепятстват мероприятието, още повече като разбраха, че на него ще присъства министърът на правосъдието на Русия Александър Коновалов. Затова, алармирайки изветния със своята правозащитна дейност „Славянски правов център” и близкия до него „Институт по религия и право”, регистриран едва през март 2009 г. със статус на „частно-научно изследователско учреждение”, започнаха да създават истерия. Те заявиха, че конференцията символизира настъплението срещу „правата на вярващите”, а присъствието на министърa на правосъдието се явява едва ли не престъпление срещу конституционния ред. Въпреки това властите на Санкт- Петербург не разрешиха на сектантите и техните привърженици да проведат протестни акции на входа на университета. Участниците в мероприятието бяха посрещнати само от един протестиращ, очевидно не съвсем вменяем, а от време на време пробягваха, бързо разпръсквайки листовки, ту представители на тоталитарния култ „Фалунгун”, ту сциентолози.

На международната научно-практическа конференция «Тоталитарните секти и правото на човека на безопасно съществуване» пристигнаха двайсет докладчици и около сто участници от страните: Русия, Белорусия, Казахстан, Латвия, Украйна, Сърбия, Хърватия, България, Словакия, Гърция, Кипър, Австрия, Германия, Швейцария, Италия, Великобритания, Франция, Белгия, Швеция, САЩ. За нейната значимост можем да съдим по факта, че в президиума на конференцията се намираше почетният президент на Асоциацията на неправителствените организации Анелиза Йошгер, а напътсвени слова към всички в залата прочете ректорът на Санкт-Петербургския държавен университет Николай Кропачов. Плътната заетост на министър Александър Коновалов му попречи да присъства лично на откриването на конференцията и неговото приветствие беше прочетено от началника на отдела по въпросите на нестопанските организации към правосъдното министерство Сергей Милушкин. Също така беше огласен докладът на заместник-министъра на правосъдието Алексей Величко ”Възможности за координация на европейския и руския опит в противодействието на тоталитарните секти”. Самят Коновалов дойде за втория ден на събитието и проведе едночасова среща с ръководството на FECRIS. Освен от Александър Дворкин и видни държавни служители Русия беше представена от членовете на Съвета по провеждане на държавна експертиза по въпросите на религиите към Министерството на правосъдието: Александър Кузмин, който прочете доклад „Тоталитарните неопетдесетни секти – заплаха за държавната безопасност”, и Евгений Мухтаров, който изнесе доклад „Как тоталитарните секти използват неправителствените организации и публичните мероприятия за реклама и вербовка”.

Всички докладчици бяха солидарни с мнението, че отделните правителства трябва да отделят повече внимание не само на борбата с тоталитарните секти, но и на превенцията за предпоставките на тяхната поява. Засега по тези проблеми водещо място заема Франция, където е приет закон за сектите и контролът по неговото изпълнение се осъществява от особена междуминистерска комисия.Освен това в Белгия тоталитарните култове постоянно срещат отпор от страна на институциите – това беше съообщено от представителя на министреството на правосъдието на Белгия Кристоф Калиман. В Словакия също съществува бюро по мониторинг на сектанската дейност, работещо непосредствено с правителството на страната.

На форума се представиха филмите „Мисията на сциентологията”, подготвена от компания „Матиас”, а също така внушителен видеоклип, разкриващ какво в действителност се случва на събранията на неопетдесятниците от рижката тоталитарна секта „Ново поколение”. За сведение трябва да отбележим,че на лидера на тази секта Александър Ледяев е забранено влизането на територията на Русия.

На 17 май се състоя Генералната асамблея на FECRIS. Всички участници приветстваха нейния досегашен лидер, австриеца Фридрих Грийс за неговото умело дългогодишно ръководство, но за един 77-годишен човек става все по-непосилно бремето на ежедневната работа. Затова г-н Грий си подаде оставката и бяха проведени избори за нов президент на FECRIS. Беше избран сър Томас Джефри Сакуилд – випусник на Оксфордския университет и бивш първи зам.-министър на вътрешните работи на Великобритания, а проф. Александър Дворкин зае поста вице-президент на организацията.

«Оценявам това като високо доверие, при това не само към мене, но и към моите руски колеги – каза в сряда пред Агенцията за национални новини Александър Дворкин.- Участието на руски представител в ръководството на организация, която се явява официален консултант на Съвета на Европа, повишава статуса на нашата страна и нагледно демонстрира нейното намерение съвместно да се бори с нарушенията на правата на човека в криминалните съобшества, вкючително и с тази тяхна разновидност – тоталитарните секти».


Источник: 
МОСКВА, 20 мая (АНН).

По ANNEWS, превод Жанета Дикалова

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *