Протойерей Алексий Уминский: Душевно болните идват в Църквата не за да търсят Христа

В последно време душевноболни започнаха в големи количества да посещават Църквата, разказа настоятелят на московския храм  Света Троица протойерей Алексий Уминский. Но те идват в Църквата не защото търсят Христос, а защото им е нужно общество, адекватно на тяхното психическо състояние, счита той.

«Най –сериозният проблем на нашето време е проблемът на психическите увреждания., при това в различна степен: забележими, по-малко забележими, възприемани просто като форма на поведение , даже като форма на религиозно поведение, – каза протойерей Алексий пред информационно-аналитическия портал на Саратовската епархия ”Православие и съвременност”. Разместването на цели пластове на общественото съзнание , произтичащо за последното столетие е повредило много хора – тези, които по-рано обществото е държало в повече или по-малко стабилно и адекватно състояние. По думите на свещеника това , което се излъчва по телевизията, разблокира страстите. Когато човек, подвластен на страсти, гледа телевизия, у него се проявява това, което навремето е било потушено от семейството и работата.

„Манипулациите на  масовото съзнание, които са ставали и стават пораждат рзлични психически увреждания, депресии, истерии, всевъзможни садомазохистични прояви, – каза протойерей Алексий. -Такива душевно болни търсят за себе си някакъв социум, който би реагирал, би откликвал на тяхното болезнено състояние. Например те създават вътре в Църквата свои собствени съобщества, като маскират психическите си проблеми под формата на   религиозно съзнание.”   

По думите на прот. Алексий душевно болните идват масово в Църквата „не защото ще търсят Христос, не защото са вярващи, а защото им е нужно общество, адекватно на психическите им увреждания, къде да могат да играят на смирение, на покаяние или на нещо друго, наричайки всичко това духовно.

Протоиерей Алексий Уминский счита, че бурното развитие на сектите е станало възможно благодарение на това, че в обществото се появяват много садомазохисти.

  „ Нали те имат нужда от подобни организации. На  мазохиста му е нужен твърд лидер, който по всякакъв начин да го унищожава и  унижава. А на  човека със садистични наклонности му трябва такъв , когото може да подтиска и над когото може да се подиграва. И те се откриват един друг…За съжаление това съществува и в Църквата, и то в голяма степен. Просто ние не съумяваме да погледнем трезво нещата и да ги назовем с истинските им имена”- каза прот.Алексий Умински.    


Источник:
МОСКВА, 29 апреля (Корр. АНН Алла Тучкова).

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *