Париж съди Сциентоложката църква за измами

Магистратите може да наложат пълна забрана на религиозното движение във Франция

Теодора Славянова

В Париж започна дело срещу френския клон на Сциентоложката църква след разследване, което продължи 10 години. Искът срещу религиозното движение е заведен през 1998 г. от французойка, която твърди, че е станала жертва на измама на представители на църквата.

Подсъдими са шестима от членовете й във Франция, сред които и най-високопоставения й ръководител Ален Розенберг, църквата като юридическо лице, както и книжарница, в която се продава специализирана литература. Те ще отговарят за организирането на схема за измами. Ако бъдат признати за виновни, подсъдимите физически лица могат да отидат зад решетките, като максималната присъда за финансови измами е до 10 г. затвор, а също и да отнесат глоба от по 1 млн. евро всеки. Юридическите лица пък ги заплашва глоба от 5 млн. евро. Освен това съдът ще реши дали Сциентоложката църква, която във Франция се смята за секта, а не за религия (както твърди нейният основател, американският писател на научнофантастични романи Лафайет Роналд Хъбард), да бъде напълно забранена. В Германия, например, религиозното движение също е извън закона. Сциентоложката църква, която съществува от 1954 г., има около 8 млн. последователи по света, като сред най-известните са холивудските актьори Том Круз и Джон Траволта.

Казусът, който съд в Париж гледа в момента, започва през 1998 г. Тогава ищцата, 33-годишната Од-Клер Малтон, станала член на Сциентоложката църква, след като представители на религиозното движение я спират на улицата във френската столица и я принуждават да си направи специален тест, известен сред последователите на църквата като „индивидуален тест“ за душевното състояние. След като полага изпита и е установен духовният й статус, госпожица Maлтон, която по това време работела в хотел, плаща 21 000 евро за два месеца за книги, шишенца с витамини за „прочистване“, „лечебни“ посещения на сауни и т.нар. „е-метър“, който измерва промяната на душевното състояние на даден човек и на базата на тези резултати сциентолозите правят заключение за неговата личност. Всичко това жената е описала в жалбата, подадена срещу Сциентоложката църква.

Френските следователи, работещи по случая, описват „е-метъра“ като напълно безполезен. Сциентолозите обаче са на противоположното мнение и обясняват, че той е много важен и резултатите от „е-метъра“ се прилагат при процедура, чрез която се установява душевното състояние на последователите на религиозното движение. Разследващите обясняват също, че витамините не се продават свободно и парите за тях жената трябвало да предава лично на духовните си наставници в църквата.

Адвокатите на Малтон пледират, че църквата систематично се опитва да печели пари, като оказва психологически натиск върху членовете си и ги кара да използват „лекарства“, чието действие и полза не са научно доказани.

„Ще оборим всички обвинения и ще докажем, че не е оказван никакъв психологически натиск“, заяви пред Би Би Си защитникът на сциентолозите Патрик Мезоньов. Неговите клиенти отхвърлят отправените им обвинения и казват, че всеки от последователите им има право да избере дали да посещава, или не организираните от църквата дейности. Според говорителка на френския клон на Сциентоложката църква те са „преследвани“ от съдилищата в страната и членовете й са подложени на преследване.

След като жената завежда съдебен иск срещу Сциентоложката църква, още четири потърпевши последват нейния пример. Подадени са още оплаквания, но само едно от тях влиза в съдебната зала, тъй като трима от ищците сключват извънсъдебни споразумения със сциентолозите за солидни финансови обезщетения. Сумата, която са получили, за да оттеглят исковете си, никой не разкрива. Всички ищци обаче се оплакват, че са били принудени да похарчат стотици хиляди евро, за да се подлагат на специални тестове за душевното си здраве и за витамини, с които да се лекуват. Някои от тях дори обясняват, че представители на църквата непрекъснато ги безпокоели по телефона и дори през нощта ги посещавали по домовете им, за да ги убеждават да внасят пари по сметките на църквата или пък да теглят банкови кредити. Психолозите, работещи по случая, описват ищците като „силно уязвими и податливи“ на външно влияние. Говорител на Сциентоложката църква обяви, че във Франция тя има около 45 000 последователи.

По време на разследването, продължило почти 10 години, разследващият магистрат Жан-Кристоф Юлен стига до извода, че Сциентоложката църква е „организация, чиято цел е да развива бизнес“. Според него контактите на висшестоящите сциентолози с последователите им се определят от „фикс идеята за финансово облагодетелстване“. Магистратът Юлен описва в заключението на разследването си, че книжарниците на религиозното движение са инструмент за примамване на психически нестабилни хора „с цел придобиване на парите им, като им упражняват психологически натиск“.

Делото, което започна в Париж преди дни, не е първото срещу Сциентоложката църква във Франция. Нейни членове са осъдени за измами в Лион през 1997 г. и в Марсилия през 1999 г., припомня Ройтерс. През 2002 г. пък френски съд наложи глоба от 8000 евро на Сциентоложката църква, след като я призна за виновна, че е нарушила правото на личен живот на нейни бивши членове. Сциентолозите ги притеснявали и след като те напуснали църквата.

Очаква се съдът да произнесе крайното си решение по делото, заведено от Од-Клер Малтон, в средата на юни.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *