Вярата на новосибирските сектанти я наричат „евангелие на пълния хладилник“

Антисектантският център при катедралния храм светия благоверен княз Александър Невски съобщава за това, че към центъра се обръщат двама млади хора, избягали от рехабилитационен център на неопетдесятните секти „Ново поколение“ и „Крайъгълен камък“, в които известно време са били задържани на сила.

На въпрос на кореспондент от АНН, дали биха искали младите хора да отговорят на журналистически запитвания, ръководителят на центъра – Олег Заев – отговаря, че младежите отказват да напишат дори заявление в прокуратурата, страхувайки се от отмъщението на сектантите. „Излъгали са ги, обещали са им бърза помощ, на единия по повод наркотична зависимост, другият – по повод последствия от психологическа травма, – обяснява Олег Заев. – Но вместо това им предлагат участие в техните „богослужения“. Когато младите хора видяли какво се случва на неопетдесятническите събирания, те се ужасили. Сектантите виели, крещели, размахвали ръце, истерично хихикали, пълзяли по пода. Младежите заявили, че не са посещавали православен храм, при все това обаче са възпитани в православните традиции и отказват категорично да вземат участие в тези събирания. Даже за тях „богослужебните практики“ на сектантите били очевидни беснувания. Тогава сектантите ги бият и насилствено ги задържат в сектата, единият пристегнат с белезници, а другият привързан с тиксо към вериги. И двамата били принудени да присъстват на сектантските „богослужения““.

„Нещо подобно вече се е случвало в Краснокаменско Пермския край, – казва ръководителя на новосибирския антисектантски център. – В този град неопетдесетници откриват свой рехабилитационен център за наркозависими, в който насилствено задържат хора, съгласили се поради незнание на тази „рехабилитация“. Тези които се опитвали да избягат, били залавяни и пристягани с белезници. На беззаконието настъпва край едва след намесата на милицията. При огледа на помещенията милиционерите откриват не само белезници, но и уреди за подой и електрошокове, а също така и и фотографии, на които са били запечатани актове на насилие над хора, намиращи се в рехабилитационния център.“

По думите на Олег Заев, това не е първият случай на хора избягали от неопетдесятнически рехабилитационен център в Новосибирск и дошли в Александро – Невската катедрала. Но все още никой от тях не се е обърнал за помощ към милицията. Въпреки че в антисектантският център те подробно разказват за всичко, оето са видяли и чули в сектата, назовават фамилиите на лидерите, техната връзка.

„ Ето и този път един от избягалите от сектата разказва, че към неопетдесятната секта „Ново поколение“ вече две втора година подред има отношение избрания за младежки кмет на Новосибирск, студентът от Сибирската академия за държавни служители Максим Останин,“ – заяви Олег Заев. „Максим отдавна е попаднал в нашето полезрение,“ – разказва на журналиститр ръководителят на антисектантския център. Тъй като, още миналата година Останин поканва на рождения си ден лидерът на неопетдесятната църква „Ново поколение“ Алексей Пронкин. Тогава Максим произнася паметна реч и връчва на главата на деструктивната тоталитарна секта сертификат и отличие на почетен член на обществения младежки съвет на гр. Новосибирск. На своя сайт сектантите отбелязват, че такова отличие в Новосибирск имат само двама души – сегашният действащ кмет на Новосибирск Владимир Городецки, а сега и техния лидер Алексей Пронкин.

Още по „очевидно“ беше видяното от многото поздравления от младежкия кмет по случай Рождество Христово от страниците на неопетдесятническия вестник „Истина“ през декември 2008г. Олег Заев съобщава, че при кратките им срещи той неведнъж е говорил с Максим Останин за това, че подобни връзки го опорочават и играят в полза на лидерите на тоталитарната секта, предлагал среща за подробен разговор, а младежкият кмет винаги се измъквал с общи фрази и избягвал конкретен разговор.

„Сега е съвсем ясно, че фигурата на Останин в някаква степен служи като допълнително препятствие за пострадалите младежи, да се обърнат към правоохранителните органи.“ – отбелязва новосибирският сектовед. „Неопетдесятниците наричат себе си християни, въпреки че в действителност, се явяват примитивни езичници, – казва в заключение Олег Заев. – Според тяхното учение християнинът е длъжен да бъде здрав и богат. Ако той е беден и болен, значи, не е християнин. Защото истинският християнин трябва да умее да изисква от Бога всичко, каквото и да пожелае го получава, тъй като Бог, по мнението на сектантите, просто няма право да отказва на човек имащ толкова „твърда“ вяра. За това наричат вярата на сектантите „евангелие на пълният хладилник“.“

На своите събрания неопетдесятниците използват комбиниран метод за въздействие над човешката психика, който включва в себе си специални музикални ритми, за засилване внушаемостта у човека, а също и особен вид хипноза, благодарение на която хората изпадат в транс и започват да се тресат, да падат на колене, да се търкалят по пода. Естествено, че всичко това не може да не се отрази на човешката психика. Тези усещания (емоционална напрегнатост, екстатични състояния) стават за сектантите своеобразен наркотик, и ако те не се появяват отново и отново, то хората започват да изпитват своеобразен „синдром абстиненция“, нещо като „болки“ по тялото. Затова постоянно са принудени да посещават неопетдесятническите събирания.

 

Новосибирск, 22 юни (корр. АНН Димитрий Кокоулин)

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *