Повдигнато е углавно дело срещу сциентолози в Омск

  В Омск e възбудено наказателно дело, след като се установява, че в регионалното отделние на Хабард Център са използвни методики, които могат да предизвикват у хората халюцинации и даже да доведат до самоубийство , съобщава прес-службата  на Главната Прокуратура. Към  районната прокуратура се обърнала жена, която заявила , че синът и , който  посещавал занятията в Центъра , започнал  да се държи неадекватно.В резултат на това в Центъра е направена проверка.

 Става ясно  , че този Център съществува  от средата на 90-те години, а неговите сътрудници  предлагат на жителите на Омск помощ в разрешаването на здравословни проблеми, проблеми свързани с бизнеса и възпитанието на децата.

 

 

 Съгласно експертното заключение, в Хабард Центъра на лекциите и семинарите се прилагат методите на дианетиката(сциентологията). Тези методи, както се изтъква в прес-листата на Главната Прокуратура, могат ” да ненесат сериозна вреда на здравето на гражданите , а така също да провокират възникването на разнообразни психологически проблеми, психически заболявания и даже суициидални прояви, разрушаване на личностната структура на човека, както и негативни духовни изменения”.

Така също експертите стигат до извода, че книгите, пособията и двд-дисковете на Центъра съдържат редица техники ,  предизвикващи затормозяване на реакциите или двигателна възбудимиост или пък негативно халюциниране.Според експертите всичко това на свой ред може да доведе до остри психотични състояния, както и до засилване на депресивните състояния и суициидалните мисли.  

 След проверката, прокуратурата отправя предизвестие към Председателя на Управата на  Хабард Център за недопустимото нарушаване на Закона и за прекртатяването на опасната за хората дейност.Освен това, местното управление на Следствения комитет при прокуратурата на РФ, възбужда наказателно дело по чл.1, ал.238на НК на РФ(за оказване на услуги неотговарящи на изскванията , гарантиращи безопасност за здравето на потребителите).

Источник: 
МОСКВА, 16 июня (АНН).

 

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *