Нова офанзива на сциентологията в Полша

Сектата на сциентолозите в Полша стартира отново една спорна кампания за набиране на нови членове. След неуспех да се наложи през последните две десетилетия, сега тя използва учебните заведения и институции, за да достигне до хората. Знак за стартирала офанзива са изпратените вече 60 хил. безплатни книги до 3800 полски библиотеки. Нежеланата акция се осъществява чрез седалището на сциентологията в Германия и се финансира и координира от Дания, където някой си Нандор Юхос оправдава „голямото дарение” с мнимата потребност на човечеството за достъп до оригиналните материали на основателя на сектата Рон Хъбард. Църквата на сциентолозите се смята по цял свят за една от най-опасните секти, която чрез примитивно промиване на мозъка на своите членове ги подмамва да споделят с водещия екип на организацията своя личен икономически успех.

 

Националната служба за сигурност на Полша във Варшава не напразно предупреждава за опасността от сциентологията. И в много други страни по света проблемът със сектите е разпознат още преди години и дори тайните служби се включват в търсенето на причини за отхвърлянето им. Властите в Германия, а сега и във Франция, предприемат сериозни действия срещу разпространението на сциентологията в страната. Но успехите в тази борба са по-скоро слаби, понеже могат да бъдат доказани само „провиненията” на отделни членове, но не и на цялата организация. Още през 90-те години сциентологията се опитва да се наложи в Полша, но безуспешно. Също както и в Източна Германия, тя се сблъсква с масово отхвърляне. Оправданото недоверие на жителите на бившите сателитни държави на Съветския съюз проваля плановете на сектата.

 

Библиотеката на Варшавския университет вече получи „пакет сциентология” и сортира 19 заглавия на основателя на сектата Рон Хъбард под названието „мистика”. Макар отворени към чужди мирогледи, все още никой не бе чувал  за Рон Хъбард или сциентологията, а снимките на Том Круз и съпругата му Кейти Холмс се знаят само от жълтата преса. Но вгледаждайки се по-внимателно, в една от книгите на Хубард „Planetary Interiors“ можем да намерим притурка, в която „дарителите” молят за възстановяване на таксите за пратка и т.н. в размер от няколко стотин злоти. Според изказване на ръководителя на библиотеката изданието „New Era Publications“ от Берлин вече два пъти изпраща по-големи пакети с книги за сциентологията, но те действително не се използват, освен това те дори не са преведени на полски език.

 

Книги за сциентологията можем да намерим и в други обществени библиотеки във Варшава. Там даренията като цяло са добре дошли и се приемат. Няколко книги на Хъбард са преведени и на полски език и разпратени вече преди няколко години през Унгария до различни училищни библиотеки в Полша. В приложените писма към пакетите от Будапеща учителите любезно са насърчавани да приемат съдържанието на книгите на Хъбард по-скоро в учебните планове. Акцията с книги на сциентолозите, която в момента тече, е само първата фаза от плана за разширяване и разпространение в Полша. В седалището на сектата в Берлин още от 2007 г. се работи върху изграждането на нови стратегии за налагане на идеологията в Полша, Чехия и други страни в Централна Европа. Новооткрити центрове по сциентология и дианетика, както и курсове във Вроцлав, Краков и Варшава доказват, че вече и пространствено сциентолозите се загнездват в Полша. 

 

Copyright © 2009 Polskaweb News

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *