Русия може да регистрира нова религиозна общност на Язидите

Москва, 23 юли Interfax – Съвещателен комитет на  руското Министерство на  правосъдието признава руските  Язиди като религиозна организация.


“ На редовното си заседание, консултативният съвет разгледа заявлението от
 Ярославското общество на Язидите и в заключение взе положително решение, че Язидизмът е религия и в този аспект нищо не може да предотврати Язидизмът от регистрация като религиозна организация,“ каза  председателят  на Съвета и председател на Руската асоциация на центрове за религиозни и сектантски науки Александър Дворкин.
Според него, преди време Ярославското общество на Язидите оглавявано от pir (наследствен свещеник –
IF) се обръща към Министерството на правосъдието с петиция за регистриране на първата в Русия религиозна организация на Язиди.
Консултативният съвет разгледал заявлението на общността, казва още Дворкин, и изпраща запитвания до съответните експерти по Язидизъм, по-специално в Германия и други страни, това е довело до положително експертно заключение, окончателната му версия ще се появи скоро на интернет страницата на Министерство на  правосъдието. Представители на  Ярославското общество на Язидите бяха поканени на мирна среща за да отговорят на някои въпроси на експертите.
Ръководителят на Консултативния съвет отбеляза също, че броят на Язидите в Русия е „спорен, но според всички данни, те могат да са общо около 60 000 души.“
Язидите са етно-конфесионална група кюрди, придържащи се към Язидизма (религиозно обучение, сформирано около 14-ти-15-ти век, включва елементи от зороастрианизъм, юдаизма, християнството, исляма и манихейство.) Язидите произхождат от Месопотамия, но гоненията на мюсюлманските турци ги разпространяват по света.
Днес приблизителният брой Язиди е около два милиона души, основната част от тях живеят в Северен Ирак, Сирия, Иран, Турция и ОНД страни (Русия, Армения, Грузия, Украйна,) в Европа, САЩ и Канада.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *