Руската църква създава към ЮНЕСКО консултативна група за междурелигиозен диалог

Москва. 22 юли. ИНТЕРФАКС – На първото заседание на високо равнище на групата на религиозните лидери, проведена в Свято – Даниловския манастир в Москава, се взе решение за образуването на консултативна група за междурелигиозен диалог.

„Консултативната междурелигиозна група, която се създава, няма да влиза в ЮНЕСКО, което предоставя значително повече възможности за сътрудничество. Но тя ще се намира в оперативно партньорство с ЮНЕСКО“, – казва за журналистите след края на заседанието Всерусийският и Московски патриарх Кирил.

Той отбеляза, че членовете на консултативната група „ще запазят своята независимост, свобода, и подчинение на своята религиозна организация“.

Патриархът отбеляза още, че в задачите на групата ще влиза „осъществяването на религиозна експертиза в дневния ред на ЮНЕСКО“ и развитието на сътрудничеството между ЮНЕСКО и религиозните лидери.
„Договорихме се още и за това, че в Париж е твърде вероятно да бъде създаден неголям международен секретариат за организирането на постоянен диалог между световните религии и ЮНЕСКО, и работната група от висококвалифицирани представители на религиозните организации, която повече или по-малко редовно ще се събира“, – добави предстоятелят на Руската църква.
Генералният директор на ЮНЕСКО Коитиро Мацуура от своя страна изрази „пълно удовлетворение“ от резултатите на заседанието в Свято-Даниловския манастир.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *