Британците разобличиха основателя на сциентологията: Рон Хаббард си присвоява научна степен

Във Великобритания е обнародвано сведение за това, че основателят на дианетиката и Църквата на сциентолозите Рон Хаббард е мошеник. Както изясняват английските дипломати още преди 30 години Хаббард си присвоява научна степен кандидат на науките.

Църквата на сциентолозите е създадена в САЩ в 1954г и е призната като религиозна организация. Сред нейните последователи са известните актьори Том Круз, Уил Смит, Джон Траволта.

Както съобщава „Газета GZT.ru“ по публикация на The Telegraph, изобличаващите Хаббард материали са събрани от сътрудници на британското консулство в Лос Анджелис по задача на правителството.

В документите също се съдържа съобщение на американските спецслужби за това, че членове на сектата изпратили при един от следователите, занимаващи се с делото, мошеник представящ се за доктор. От начало сциентолозите хипнотизирали следователя, а след това го обявили за луд.

В биографията на Рон Хаббард е отбелязано, че той получава степен кандидат на науките на 10 февруари 1953г. в калифорнийския  Sequoia University. Основание за присъждането му на научно звание стават „изключителните постижения“ в областта на дианетиката и сциентологията. В същност става ясно, че Хаббард първо наема офис в Лос Анджелис, който регистрира като университет. След това започва и присъждането на научни степени.

През април 1977г. американските власти потвърждават, че  Sequoia University никога не е преминавал държавна атестация и въобще не съществува, тъй като не е провеждал никаква научна дейност и няма право за присъждане на научни степени.

По данни от източниците в началото на 30-те години Хаббард се е опитал да получи висше образование в столичния университет „Джордж Вашингтон“, където изучавал инженерно дело, математика и ядрена физика. От ВУЗ-а Хаббард бива отстранен поради неуспеваемост.

Основателят на сциентологията Роналд Хаббард е роден на 13 март 1911г в Тилден (щата Небраска), умира на 24 януари 1986г. Първата статия на Хаббард за дианетиката се появява в майското издание на популярното списание  Astounding Science Fiction през 1950г. В това време излиза и неговата книга „Дианетика: съвременна наука за умственото здраве.“ В края на 195о година Хаббард основава фонд на свое име за изучаване на дианетика. През 1952 г. е учредена Международна асоциация на сциентолозите Хаббард.

През 1954г. е създадена Църквата на сциентолозите в Лос Анджелис. Новата религия започва да се разпространява в Австралия, Нова Зеландия, ЮАР. В 1955г. Хаббард се премества във Вашингтон и открива там главната Църква на сциентолозите и първата Академия по сциентология. Според оценките на самите сциентолози, техният брой е около 8 милиона човека.

В продължение на 30 години сциентолозите са в конфликт с властите на тези страни, където се намира тяхната Църква. Основен проблем е определянето на данъчния статус. В САЩ, Австралия и ред други страни, организацията на сциентолозите е призната за религиозна и са и предоставени данъчни облекчения. В Германия, Белгия и Франция Църквата на сциентолозите така и не е призната.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *