„Време е за нов Илинден“

В днешния си брой в. „Нова Македония“ публикува коментара на сестра Макрина по повод твърдението на Пловдивския митрополит Николай, че не изключва възможността трагедията в Охрид да е Божие наказание заради неспазването на строгия пост на 29 август и концерта на Мадона в този ден. Коментарът е озаглавен „Време е за нов Илинден“.

Всяка трагедия, независимо от мащабите си, отново поставя единствения въпрос съществен за живота на човека: въпроса за смисъла, т. е. за неговата липса или безсмислицата. Отварям първия етимологичен речник, който ми попада под ръка, и търся на буквата „н“ – „несрекя“ (нещастие). Няма я, няма нито едно обяснение. Физика, математика, богословие, философия: може ли някой да установи как се случва нещастието? И ако „срекята“ означава среща на човека и Бога, тяхното съединение, то тогава може ли да кажем обратното – че тяхното разделяне е „несрекя“, нещастие?


Според библейското свидетелство, Бог не е причина за злото. Злото няма лична екзистенция, която да му е дадена от Бога (само това, което е било създадено от свободната воля на Бога има конкретна субстанция и вечна екзистенция). Злото не е онтологично начало, няма съществуване в себе си, но може да съществува в определен субект, чрез волята на субекта. Това, че човек е смъртен, е един от облиците на злото. Единствената истинска трагедия в света е смъртта.

Това не са само сухи високопарни фрази, които абстрактно говорят за една от многото гледни точки за човешкото място във вселената, а съзнание за Божието присъствие в нея.

Така стана и през последните дни, когато един от митрополитите на съседната Православна църква постави отговорността за трагедията в Охридското езеро ни повече, ни по-малко – върху концерта на една световно известна певица, Мадона. Този лов на вещици трудно може да мине през иглените уши на 21-и век, но затова веднага ви захвърля в тъмните коридори на мрачните средни векове, при това в периода на инквизицията, която представлява духовен съд за откриване и наказване на отстъпниците от правилното учение за вярата. Не е само екзистенциална грешка, когато един църковен пастир, вместо да освобождава от чувството за вина, се опитва да го наложи, манипулирайки съвестта на хората.

В папската институция инквизицията е владяла във всички страни на Западна Европа в периода на Средновековието и не е типична за православието. Дали неделната беседа на посочения митрополит, който посочи певицата като причина за потъването на охридския кораб „Илинден”, се дължи на непознаване на Бога и Неговите тайнствени начини на действие в света или става дума за обикновена проява на схоластика, остава да видим при друг случай на нещастие, каквито напоследък, за съжаление, зачестиха.
 
И както каза г-н Бойко Борисов, че Македония трябва да се засрами, по-скоро това трябва да направи той, позволявайки в такива траурни за своята страна мигове да налага политика по доста нечестен начин, поставяйки себе си в ролята на върховен съдия, а всъщност демонстрирайки дързост и безобразие, което е непозволено в който и да било кодекс за международни отношения. Въпреки че Македония направи всичко, което можеше да направи, за да се смекчи болката на пострадалите и да се намали броя на загиналите.

Отговорни сме всички. Не само за нещастията и трагедиите. Отговорни сме и за щастието от срещата, която съществува като възможност след всяко преживяно наводнение, пожар, земетресение и всички други трагедии, с които Бог няма блага връзка.

Информационна агенция „Фокус“

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *