Компрометираното християнство

Компрометираното християнство – интервю с ректора на Православния Свето-Тихоновски хуманитарен университет в Москва протоерей Владимир Варабьов

 

В съвременния свят християнството в значителна степен е компрометирано, и преди всичко самите християни, заяви протоерей Владимир Варабьов. По неговите думи, често за християнство се определя какво ли не.

На 16 септември на сайта на Саратовска епархия е публикувано интервю с ректора на Православния Свето-Тихоновски хуманитарен университет в Москва протоерей Владимир Варабьов. Той заявява, че „да си християнин винаги е трудно”. Сега вече не затварят в затвор за вярата, обаче светът както и преди не приема християните. Свещеникът каза, че светът винаги ще се отнася към вярващите „като към чужд елемент, ще ги отблъсква постоянно от себе си, подтиска, гони и поради това ще им е много трудно”.

Втората трудност за християните от всички времена и народи, по думите на протоерей Владимир, се състои в това, че им се налага да се борят със своите страсти. А това е много сложно. Освен това по думите на свещеника, има специфични усложнения за всяка епоха.

„Нашето време има свои трудности, защото това време, разбира се, е особено. Време което навежда на мисли за някакви качествени изменения на целия свят. Става глобализация, светът се обединява, но не с някакви добри усилия. На всякъде се говори за благополучие, благоденствие, но какво се случва в същност? Всички се въоръжават. Тържествуват пороците, те се разпространяват катастрофално и погубват вече цели поколения, и физически, и нравствено”, – казва свещеникът.

Освен това, по думите на протоерей Владимир, сега загива културата. Паметници на културата още има, а „в душите на хората зърното на културата се губи”. Появяват се нов език и ново светоусещане. Позовавайки се на словата на стареца архимандрит Йоан Крестянкин, протоерей Владимир казва, че по някакъв тайнствен начин се променя душевния строй на самия човек.

„Много често у младите хора ние не можем да намерим тези основни свойства, които ни се струва, че би трябвало да са присъщи на човека винаги – казва протоерей Владимир – Днес ние не намираме дълбочина. Не намираме у човека този инстинкт, който трябва да го кара да идва на себе си, дори когато е паднал. Този инстинкт – съвестта. Ние виждаме, че в младото поколение много не слушат гласът на съвестта”.

Освен това, по думите на свещеника, в целия свят християнството в значителна степен е компрометирано „преди всичко самите християни, чийто облик  често твърде малко съответства на евангелския”.

„Има  твърде много фалшификати, когато за християнство се представя какво ли не. Това е беда не само за нашата Църква и народ – не, това е така във целия свят”, – съкрушава се протоерей Владимир.

Свещеникът каза, че в различните християнски деноминации се легализират пороци, които се явяват смъртни грехове. Всичко това се осланяйки се на правата на човека. По такъв начин, по думите на свещеника, „правата на човека, които, струва ми се, се явяват общочовешки ценности, все повече се използват като средство за легализация на покварата”.

„Такава ориентация на съвременния свят – винаги да извършва подмяна, фалшификация, естественно, обръща нашите мисли към антихриста, – казва протоерей Владимир. – Защото антихрист – това, не е ли този, който ще дойде вместо Христа, представяйки себе си за Христа, ще бъде лъже-Христос. Този дух на антихриста все по-явно се проявява в съвременният свят, и преди всичко в такова фалшиво християнство”

Един от фалшификатите, по думите на свещеника, се явява „удобното, комфортно, проспериращо християнство”, когато хората искат да се устроят в този свят по-комфортно и ако може за винаги и не желаят да търпят лишения. Той казва, че истинското християнство – това е кръстен подвиг, и че истинският християнин винаги е съпътстван от трудности.


Источник: 

annews.ru
МОСКВА, 23 септември.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *