Откъс от книгата на проф. Ал.Дворкин „Учителя и уроки“

Три закона на психиката

 

Как хората отиват в сектите? Нали не са глупави, трябва да разбират…

– В сектата не отиват, там биват заведени. Чрез измама, чрез скрита информация, чрез лъжа.

Представете си, вие се събуждате сутринта и си мислите: „Аз май не съм бил сектант. Я да взема да отида…” Смешно звучи, нали? Такова нещо не се случва.

Или нека си представим по-реална ситуация. Върви студент по улица на Сиктивкар, а към него се приближават двама негови връстници и казват: „Здравей. Ние сме от една секта. Ела при нас. Ще ти хареса много в нашата секта!” И продължават: „Ти какво, в университет ли учиш? Я недей, братле, извинявай, но си губиш времето. Нашата секта не поощрява ученето в университета… А ти май си имаш и приятелка? Е, ще трябва да се разделиш с нея. Никакви гаджета. Ние сами ще решим, за кого да те оженим, кога да те оженим… ако заслужиш, разбира се. Също така ние ще определим, трябва ли да имате деца. А когато те се родят, ще помислим може ли вие сами с жена ви да ги възпитавате или все пак е по-добре да ги дадем в друго семейство, от нашата секта, което по-добре да ги възпита в нашата сектантска вяра.”

Студентът, разбира се, започва да се съмнява, все пак въпросът е сериозен, за това май трябва да пита какво ще кажат родителите му? Но момчетата все така хубавичко му обясняват: „Ти умаш родители?! Извинявай, но нашите родители са само едни – нашата секта е и ваш баща, и ваша майка. А тези, кръвните родители – те не са истински, те са сатанински родители, те са ви заченали в грях… И изобщо, ти се приготвяй, след три дни идваш при нас в Хабаровск. Ще просиш пари по улиците на града. Нормата ти е три хиляди рубли на ден. И гледай да ги носиш. Защото ако не ги донесеш, ще имаш проблеми. Условията за живот на нашите членове в Хабаровск са отлични. Имаме едностаен апартамент, в него живеят 28 човека, ще спиш на пода, спалните чували може и да не стигнат. Спим на твърдо, но за сметка на това – кратко. Закуската е лека – многото ядене е вредно. Събуждаме се рано, попрочитаме трудовете на водача на нашата секта, молим се както трябва и напред – към улицата да събираме пари. И гледай да донесеш определената сума, още по-добре повече, разбира се…”

Това също е невъзможно!

– Разбира се. Вербовчиците няма да кажат нищо такова. Но това, което аз описах – това са реалните условия на група по набиране на средства в сектата на Мун. При това още не всичко съм разказал.

Как става вербуването всъщност? Просто канят в хубава младежка компания, където е весело, където има страхотен купон. Или канят на нова, интересна работа, високоплатена. Или в кръжок по изучаване на източна философия, или в секция по източни бойни изкуства, или в група за изучаване на Библията. Могат също да ви поканят да се лекувате при някой известен лекар. Също на психологически курсове, които биха ви помогнали по-добре да разберете себе си и околният свят и да постигнете успехи в живота. На увлекателна философска лекция… На каквото искате… Всеки рибар знае, че различната риба се лови на различна стръв – някои на червей, други на зърно, трети на хлебни топчета.

Най-често стръвта захапват хора с емоционални проблеми. Но все пак не можем да ги наречем глупаци, това са обикновени хора, просто в дадения момент са в стрес. Загуба на близък човек, преместване в друг град или самота, преминаване от ученическите години към живота на възрастен, работещ човек… Обикновено това стресово състояние се случва когато човек пораства. И точно в този момент човек е най-уязвим, най-лесно се поддава на внушения.

 

Превод от книгат а на Ал.Двор. „Учителя и уроки“, изд.“Христианская библиотека“, 2009

            Преводач – Мартин Митов

 

Този пост е публикуван в Библиотека. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *