Обвиняват Джеймс Камерън, че създава нова, паралелна религия Ватикана порица “Аватар”

Хитовият филм „Аватар“ продължава да провокира скандали. След обвинението, че сюжетът за триизмерната суперпродукция е взаимстван от книгите на братята Стругацки, живият от тях – Борис Натанович, коментира в сайта си, че за момента няма претенции към режисьора Джеймс Камерън. „Никога и никъде не съм обвинявал създателите на филма „Аватар“ в плагиатство, а нямам и намерение да го правя. Не съм гледал „Аватар“ и не зная нищо за него, освен това, че действието произтича на „планетата на чудовищата Пандора“, отговаря на многобройните запитвания писателят-фантаст“. „Всички сентенции, които ми се приписват по повод на този филм, са безпардонна измислица, целта на която не мога да разбера“, продължава той.

В Холивуд упорито не желаят да коментират скандала, който се вихри в средствата за масова информация, а Камерън претендира, че идеята си е негова и му е хрумнала през 1994 г.

Американските критици, на свой ред, предявиха към „детето“ на Камерън обвинение в расизъм. Някои от специалистите вече дадоха да се разбере, че виждат във филма възмутителен подтекст. В New York Times се появиха публикации, в които „Аватар“ е наричан „расистка фантазия“. Там се уточнява, че историята е съградена върху стереотип, според който белите хора са рационални и технократи, докато аборигените не могат да достигнат просвещението си, ако не не намерят месии от първата група, които да им помогнат.

Претенции към филма се появиха и от страна на Ватикана. Свещенослужителите забелязват в „Аватар“ само „няколко истински човешки емоции“ и също обръщат внимание на вторичността на всички изложени във филма идеи. Представителите на католическата църква изразиха съжаление, че мислите на автора на суперпродукцията не са били достатъчно дълбоки. Освен това, на тях не им се понравило, че филмът фактически утвърждава природата в качеството на нова религия. Вестникът на Ватикана „Осерваторе романо“ (Vatican.va) упрекна филма, че затъва в преклонението пред природата, а според радио Ватикана той е „намигване към псевдодоктрините, които превръщат екологията в религия на хилядолетието“.

На тази тенденция за обожествяване на природата отколешен противник се явява лично Римският папа Бенедикт XVI. Кардиналите като цяло намират филма за посредствен и проявяват милост единствено към визуалните ефекти, които са склонни да удостоят с похвала: „много зашеметяващи, поразителни технологии, но малко истински емоции.“

Режисьорът на „Аватар“ засега оставя всички атаки без коментар. Вместо да обръща внимание на текущите скандали, Камерън предпочита да мисли за продължението на филма. Вече е известно, че историята ще се превърне в трилогия, и главните герои ще са същите – Джейк Съли и принцеса Найтири. В едната от частите се предвижда да възкръсне главният злодей – полковник Майлс Куарич.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *