Митр. Григорий: Сатанисти рушат най-стария манастир в епархията

Автор В. Янтра днес    сряда, 14 април 2010

Манастирът “Света Троица” между Велико Търново и Горна Оряховица, който е най-старият във Великотърновската епархия, е постоянен обект на вандалски атаки. Пияни или дрогирани младежи често замерят обителта с камъни и различни предмети, като застрашават живота и здравето, както на монахините, така и на посетителите. Вчера лично великотърновският митрополит Григорий настоя да бъде намерен начин за спиране на вандалските прояви. Не искаме земята над манастира “Света Троица”, искаме да бъде намерен начин за решаване на проблема, заяви владиката. С митрополита се срещнаха зам. областните управители Изабела Чорбаджиева и Любомира Попова, председателят на ОбС в Г. Оряховица Даниел Костадинов, зам.-кметовете Иван Момъков и инж. Добромир Добрев, секретарят на Общината инж. Маргарита Корчева.


Дядо Григорий допусна, че “Света Троица” е взета на прицел от членове на сатанинска секта, действаща в региона на Свищов и В. Търново и искаща да унищожи всичко църковно. По думите на владиката и на Евгени Коев, шеф на пещерния клуб, на скалния ръб над манастира са намирани спринцовки. Коев показа снимки, изобразяващи свастики по стените на Прашната пещера.

 


Хулиганските атаки са от години, а напоследък зачестяват. В навечерието на тазгодишния Великден 7 души отново застанали на ръба и започнали да хвърлят предмети по храма. По същото време в двора му били членове на пещерняческия клуб “Дервент”. Евгени Коев заснел извършителите и веднага подал сигнал в горнооряховското РПУ. Вандалите били заловени на слизане от скалите. Оказало се, че трима от тях, са същите, които вече са дадени на Детската педагогическа стая за същото провинение. На Велики четвъртък бяхме замервани с бирени бутилки, разказа майка Харитина.
  
Два пъти манастирът поиска да му бъдат дадени 20 дка от скалния венец, върху които да изградят зона за сигурност. И двата пъти общинските съветници в Г. Оряховица отказаха – първо земята да бъде продадена, втория път да бъде отстъпена безвъзмездно за срок от 10 г. на храма.

Възможно е да бъде издадена ограничителна заповед от екоминистерството, която да забрани влизането в района, каза инспекторът към РИОСВ Стефан Стайков. Според него обаче подобна заповед ще бъде готова най-рано след година и няма да реши изначално проблема.

Да бъде променен статута на земята предложи Изабела Чорбаджиева. Сегашната сервитутна ивица започва от ръба на скалния венец (държавна собственост) и обхваща защитените зони в НАТУРА, които пък са земи на Община Г. Оряховица, в землището на Първомайци. С оглед на  близостта им до обект, те могат да придобият статут на изключителна държавна собственост. Така държавата ще поеме грижата и контрола върху тях.

На снимката: Митр. Григорий запозна с проблема заместник областните управители Изабела Чорбаджиева и Любомира Попова, както и представители на местната власт в Г. Оряховица.

 

Материал от Двери.бг

http://www.dveri.bg/content/view/11190/29/

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *