Интервю с проф. Александър Дворкин относно сциентологията

Александър Дворкин за сциентологията и екстремизма

Материал взет от: http://www.k2kapital.com/news/comments/206742/

От материалите по сциентология на Рон Хабърд се заинтересуваха хората от Генпрокуратурата на Руската Ф. Вчера стана известно, че тази религиозна литература влиза като попълнение във федералния списък на екстремистките материали. Този списък расте не с дни, а с часове. К2К се обърна към експерта в областта на религиите, известният сектовед Александър Дворкин с въпроса, действително ли, от сциентологията навява екстремизъм, а информационните материали на Рон Хабърд могат да „подкопаят традиционните духовни основи в живота на гражданите на РФ”.

Първата ни работа, която беше уместно да направим, е да попитаме професора от Православня Свето – Тихоновски университет, много ли са последователите на това учения в Русия. А също и зададохме въпроса: „Кой от руския елит, освен Сергей Кириенко, можем да считаме за сциентолог?”

Аз не знам за такива” – отговори сектоведът – „ По всичко личи, че след скандала с Кириенко тези хора се стремят да избегнат гласността. Освен това, за сектите е тактически изгодно да вербуват секретарите на важните личности, които по този начин ще вършат за тях същата работа, без да попадат в светлината на медийното поле. Самият Кириенко, несъмнено е бил свързан със сциентологията, но аз нямам доказателство за настоящето му членство там . По скоро той е прекратил връзките си с тях. Все пак стои въпросът за това, че той никога нито веднъж не каза публично нищо критично за тази организация, независимо от непрекъснатите слухове за връзката му със сциентолозите. Възможно е сциентолозите да са се сдобили с някакъв компромат за Кириенко, и поради това той се страхува публично да се изказва критически за тях, без значение от неприятностите, които му носят постоянните слухове за връзката му с тях.”

„Можем да се опитаме само да предположим колко са сциентолозите в Русия – каза Дворкин и се опита да отгатне – Предполагам, че са 3-4 хиляди, но тяхната степен на влияние е несъизмерима с тяхната численост. Самите те потвърждават, че тяхната численост в световен мащаб е 10 милиона. Аз мисля, че тези цифри спокойно можем да разделим на сто. Което значи, че по най-оптимистичните за тях сметки, у сциентолозите едва ли има повече от 100 хиляди последователи в света, а а вероятно и по-малко. Но преди няколко години чистият доход на сциентолозите съставляваше от три до пет милиона долара на ден. Разбираемо е, че при такова количество пари и активната поддръжка на държавния департамент на САЩ те могат да имат голямо влияние.”

Сега остана само да изясним, по какви критерии информационните материали на основателя на сциентологията Хаббард попадат във федералния списък с екстремистки материали. „ Аз мисля, че които и да е материали на Рон Хабърд се явяват екстремистки и представляват опастност”, – каза православният сектовед К2К. – „По мнението на много експерти, сциентологията се явява своего рода международна спец служба, у която има само едно лоялно отношение – по отношение единствено на себе си, която не се стеснява да събира компромати за всички хора, попадащи в зрителното поле, и после да използва тази информация за постигането на свои цели – власт и влияние. Тази организация носи в себе си сериозна социална опастност. Така я оценяват спец службите на Германия, Франция, Белгия и редица други страни. Но сектата се явява единна структура с един център и твърда дисциплина, за това всичко, което се отнася до сциентоложката организация в една страна, е справедливо да се повтаря и в останалите. Това, което днес става в Русия – това е сериозна стъпка напред. В Европа със сциентологията се борят, като се опитват да забранят самата организация, но за сектата никога не е представлявало трудност да се пререгистрира под друго име. Руският съд обърна внимание на основата – писанията на самия Хабърд. А вече без неговите материали, както и да се нарича сектата, не може да действа.”

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *