В Хаджидимовския манастир започна междуправославната конференция за сектите

Тази сутрин със св. литургия, отслужена от Неврокопския митрополит Натанаил в манастира „Св. Георги” в гр. Хаджидимово започна междуправославната конференция на представители на центровете и организациите за превенция от влиянието на секти и гибелни култове от редица православни страни. След това в 9.30 ч. се откри самата проява от председателя на междуправославната мрежа, Карпасийския епископ Христофор, от Кипър. Приветствия към участниците отправиха домакинът митрополит Натанаил, кипърският депутат Тасос Мицопулос, проф. Александър Дворкин, вицепрезидент на Европейската федерация на центровете за проучване и информация относно сектантството (F.E.C.R.I.S.) и кметът на гр. Гоце Делчев Владимир Москов.

Днес бяха изнесени доклади от проф. Александър Дворкин (Москва, Русия) – „Неопетдесятничеството – алтернативно християнство за Новата ера (New Age)”; свещ. Анастасий Гоцопулос (Патра, Гърция) – „Неопетдесятническото движение. Възможни пътища за църковен подход към проблема”; Татяна Карпачева (Москва, Русия) – „Окултните практики в неопетдесятническите секти”; д-р Милка Баръмова (Бургас, България) – „Неопетдесятническата секта „Слово на вяра” и един от лидерите й Бени Хин”. Към докладите бяха представени и видеоматериали от различни религиозни практики, онагледяващи поведението на неопетдесятниците и методите на въздействие на техните ръководители.

На следобедното заседание ще се прочетат докладите на д. ф. н. Александър Кузмин (Саратов, Русия) – „Отслабването на потенциала на неопетдесятническите секти и помощта за жертвите им” и на Андрей Протич (Белград, Сърбия) – „Неопетдесятническите злоупотреби по отношение на бивши наркомани и техните жертви в Сърбия”.

 

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *