Руски духовник, проповядващ срещу новите документи за самоличност, се оказа собственик на паспорт

Автор Интерфакс   
четвъртък, 28 октомври 2010
Духовникът на Боголюбовския манастир в Русия архимандрит Пьотр (Кучер), който нашумя с призивите към духовните си чеда да се откажат от всякакви документи за самоличност, защото били носители на знака на антихриста, тайно се е погрижил да му бъдат издадени всички необходими държавни документи за самоличност. С такива са се снабдили и монахините от манастира, който о. Пьотр обгрижва, и които са активни подгласнички на кампанията на духовника си.

Оказва се, че зилотските лидери безотговорно и лицемерно си играят със съдбите на духовните си чеда. „Всички лица, включително и отец Пьотр, имат държавни документи за самоличност. Отец Пьотр често посещава  Св. Гора, а без документи за самоличност е невъзможно да попадне там от Русия”, съобщиха днес от Владимирската епархия на РПЦ. Така отец Пьотр свободно се ползва от държавните документи, докато на хилядите свои чеда е забранил дори да мислят за тях. Междувременно ръководството на Владимирската епархия многократно се е обръщало към отец Пьотр с молби и увещания да спазва законите. Преди години низвергнатият епископ на Чукотка и Анадир Диомид по същия начин призоваваше вярващите да не приемат руските паспорти, защото за него единственият законен паспорт бил старият съветски паспорт.

Същевременно, когато в медиите беше показано, че притежава нов руски паспорт, бившият епископ Диомид невъзмутимо отговори: „Аз живея в гранична зона! Тук без паспорт не можеш една крачка да направиш. Ако си без паспорт, ще те арестуват и пратят в затвора”.
През последните дни Боголюбският манастир отново е във фокуса на общественото внимание заради прокурорската проверка за условията на живот във вече закрития приют към манастира. Приютът беше закрит след оплакванията на негови възпитанички за жестоко отношение към тях. Децата били принуждавани да работят на полето от 6 часа сутринта, правели по стотици поклони на ден „като наказание” и др. Обвиненията са за „незаконно лишаване от свобода на непълнолетни” и за „изтезание”.  От самото начало на скандала руски наблюдатели отбелязват, че освен обективните трудности при разследването на дела, свързани със затворени общности, следователите непременно ще се сблъскат и с могъщи защитници на архимандрит Пьотр Кучер в руските спецслужби и армията. Немалко почитатели той има сред сталинистите и руските националисти. Неговите книги бяха обявени от издателския съвет към Св. Синод за противоречащи на църковното учение, а възпитанието в манастира – за сектантско.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *