Аделаджа се оказва с 12 години лишаване от свобода и конфискация на имущество

Досъдебното производство по делото за финансовите афери на компания „Кингс Капитал” завърши, и милициата покани излъганите вложители да прочетат материалите.
Както пише „Газета по-киевски” в бр. № 198 от 20 октомври, поради факта, че пострадалите са няколко хиляди, а самото дело наброява 100 тома, тази процедура може да се проточи с месеци.
Весникът припомня, че до няколко дни се навършват две години от скандала с компанията „Кингс Капитал”, която прекратява своята дейност в края на октомври 2008 година. В Киев и регионите съществувала разклонена система от филиали на „КК”, които се отваряли изключително при църквата на пастора Сандея Аделаджа „Посолство Божие”. На видеозаписите, попаднали на разположение на следствието, се вижда как сам духовният лидер С. Аделаджа настоятелно препоръчва на паството си да  ипотекират своите домове и да донасят парите в „КК”.
При това изданието отбелязва, че е на лице доказателство за вината на пастора, но се сменят правителства и следователи, а той продължава своите помпозни богослужения със задължително събиране на десятък о открито осмивал обвинителите. Чак след втората година от аферите, МВД завършва разследването по делото.

Вчера  до потърпефшите започнаха да пристигат писма от Главно следствено управление на МВД, подписани от следователя Назаренко. Там се казва, че досъдебното производство е завършено, подканваме ви да се запознаете с материалите по делото, съобщи за вестника адвоката на пострадалите Иван Боднарук.
Съгласно писмото, С. Аделаджа е обвинен по три алинеи от Углавния кодекс на Украина: „Измама в особено големи размери”, „Създаване на престъпна организация” и „Фалшифициране на документи”.
Адвокатът предполага, че в този случай съдът ще наложи принципът на поглъщане от по тежката точка – „Измама”, затова наказанието може да бъде не повече от 12 години лишаване от свобода с конфискация на имуществото.
Освен това обвиняеми по делото на „КК” се оказват основателят на компанията Александър Бандурченко, неговия съдружник Сафонов и финансистите на С. Аделаджа – Голованов, Колесников и Ересько.
Вестникът отбелязва, че най-сериозните обвинения са повдигнати не към С. Аделаджа, а към топ-мениджърът на „КК” А. Бандурченко. На него му вменяват освен алинеите, по които е предявено обвинение на пастора, но и също тежестта на ч.3 ал. 358 от УК – „Легализация на доходи, получени по престъпен начин в състава на групата”, за който е предвидено наказание в размер на 15 години лишаване от свобода с конфискация на имуществото.
Следователите поради някаква причина не проявяват снизхождение към А. Бандурченко, макар той активно да е давал показания, отбелязва изданието.
Адвокатът И. Боднарук е убеден, че „КК” – това е само върхът на грандиозните афери, които, по неговите думи, се вихрят в „Посолство Божие”.
„Има и други, но С. Аделаджа някак си е обвинен само по „КК” и ЧП „Грант””. По другите дела – такива като пропадането на „Леоне банк” и аферата Жанна Кисил – пасторът се явява свидетел, макар по мнението на адвоката на потърпевшите, той може също така да бъде и обвиняем”, пише вестникът.
Както съобщава УНИАН, сумата от средствата, получени в „КК” от граждани, надвишава 100 млн. Долара.

 

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *