Протодякон Кураев счита Боголюбовската обител за „не напълно каноническо образувание”

Професорът от Московската духовна академия протодякон Андрей Кураев счита, че устройството на живота в Боголюбовския манастир е далече от православните канони.
„Аз не бих посъветвал да се изпращат деца в Свято – Боголюбовския манастир, даже ако там биха ги носили на ръце. Този манастир е с напълно не канонично, нетрадиционно образувание, тъй като църковният канон забранява съвместно живеене на лица от мъжки и женски пол в такъв тип манастири. А тук игумен Пeтър „Кучер” игуменства в женски манастир.” – каза отец Андрей в коментар за „Российская газета”. По неговите думи събралата се около отец Петър община има „отдавнашна скандална история: те със скандал напуснаха Воронежската епархия, прибиваването им във Владимирската епархия също постоянно е било под въпрос. Те са готови да приветстват всякакви клюки само и само да бъде представен по негативен начин образа на патриарха”.

Да провери справедливи ли са отново възникналите жалби за жестоко отношение към децата – това е, както отбеляза протодяконът,  дело на прокуратурата. По негови сведения, значителна част от възпитаниците там са деца, родени още в света, на самите монахини, както и на послушници.
Говорейки за тази обител, отец Андрей подчертава, че опитът на Боголюбовския манастир е „маргинален опит и тази история не трябва да се проектира върху  всички останали манастири”, тъй като има прекрасни манастирски приюти. Като положителен пример отец Андрей посочва приюта за момчета в Раифския манастир в Татарстан. „Порази ме, че на песенния конкурс в Казан възпитаниците изпълняваха на китара най-обикновени песен за момичета и за любов и само една на църковна тема” – спомня си протодяконът.
Монахините, които възпитават деца в този приют, по думите на отец Андрей, „не ги превръщат в свои „фенове” , не ги подготвят за монашески живот, просто никой не изневерява на принципа за „свободната воля”.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *