Месогийски митр. Николай за Руската църква: Гледаме към вас с възхищение, но и със страх

Автор ПСТГУ    неделя, 07 ноември 2010
Публикувано в dveri.bg
Месогийският митрополит Николай Хаджиниколау е на посещение в Москва, по време на което известният богослов се срещна със студенти и преподаватели в различни православни учебни заведения. На среща със студентите в Свето-Тихоновския православен хуманитарен университет той се обърна към присъстващите със следните думи: „Ние, гърците, винаги гледаме на вас с възхищение и със страх“, каза йерархът. „Възхищение предизвиква така интензивното възраждане на църковния живот през последните години, но това външно благополучие на Църквата може да се отрази негативно на вътрешния, духовния живот, както това се случи с Гръцката църква. В Гърция държавата ни развали, понеже ни признаваше“, отбеляза митрополитът. Според думите му „всяка поместна църква се гради на четири стълба: мъченичество, аскетика, мистичен (светотайнствен) живот и богословие. Тези четири така необходими страни на църковния живот видимо присъстват както в Руската църква, така и в Гръцката, което е свидетелство за нашето единство“.

След това митрополит Николай отговори на многобройни въпроси по проблеми на църковния живот както в Гърция, така и по целия свят. На въпрос за вътрешноцърковната полемика в Русия относно въвеждането на предмета „Основи на православната култура“ в руските училища владиката разказа за негативните аспекти на практиката на религиозното образование и възпитание в светските училища на Гърция. „Вярата стана знание, стана възможно „да си вземеш вярата“ и това имаше печални последствия“. На въпроса за това, доколко е необходимо християнинът да съвместява заниманията си по богословие със служението на ближния, митр. Николай отговори, че служението на ближния е абсолютно необходимо, но в същото време то бива различно. Исихастът, който се моли в килията си, не се занимава с никакво социално служение, но неговият живот по никакъв начин не може да се нарече непълноценен. „Всяка молитва е помощ за ближния и всяка помощ е молитва“, каза гръцкият архиерей. „Ако богословието е ваше призвание, то да се занимавате с него е ваш свещен дълг“, продължи той.

Ректорът на православния университет протойерей д-р Владимир Воробьов благодари на госта за интересната беседа и изказа пожелание това да не остане единствената среща със студентите в Богословския факултет.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *