Протодякон Кураев напусна Молдовската митрополия с помощта на полицията

Автор Интерфакс    четвъртък, 11 ноември 2010
Публикувано в dveri.bg
Протодякон Андрей Кураев е успял да напусне сградата на Молдовската митрополия, където вчера бе блокиран от привърженици на маргиналната православна групировка „Общество на св. Матрона Московска“, ръководени от прот. Анатолий Чибрик. Зилотите, известни също и като чибрикисти, периодично устройват показни акции „в защита на Православието“. Те задържаха протодякон Кураев с искане „да се покае“ за делата си, но той е отказал да участва в такива лицемерни действия. Известният руски мисионер е в Молдова, за да участва в поредното съдебно заседание срещу ръководителя на чибрикистите.

„В края на краищата успях да напусна. Вече от няколко часа съм в друг храм в Кишинев“ – е казал отец Андрей в сряда пред кореспондент на „Интерфакс-религия“.

Когато демонстрантите разбрали, че преследваният от тях протодякон е избягал, огранизирали литийно шествие и се отправили към зданието на Кишиневската духовна академия.

„Всъщност, самите сектанти, донякъде разочаровани, че не им се е удало да ме „изкушат“, са се отправили към Кишиневската духовна академия, където миналия път имах лекция и преподавателите в която ме подкрепят в тази дискусия. Сега те искат да им изкажат своето презрение“ – е разказал отец Андрей.

По неговите думи, полицията не само е разчистила коридор за излизането му, но и е „обяснила на водача на тази група, Анатолий Чибрик, че извършеното подсказва за поредния съдебен параграф“ за задържане на човек.

При това, според забележката на протодякона, поначало отец А. Чибрик се е отказвал от своите адепти и е казвал, че това не са негови хора и той няма никакво влияние над тях. Въпреки това обаче, на заседанието на църковния съд този маргинален лидер през цялото време е говорил от името на молдовския народ – че, „казвал той, всяка дума, изречена против неговата секта, е оскърбление, адресирано към народа на Молдова“.

„Получава се така, че, както на него му е удобно, той така се и позиционира. Той ту е фюрер на целия молдовски народ, ту „това не съм аз и това не моят кон“, и дори собствените му адепти нямат към него никакво отношение и не го слушат“ – учудва се отец Андрей.

Днес в Кишинев се е състояло петото заседание на църковния съд над отец А. Чибрик.

„Не знам, колко още (заседания – „Интерфакс“) ни предстоят, но, доколкото разбирам, съдът няма към мен повече никакви въпроси и мога да се прибирам в Москва“ – е казал отец Андрей, който през тези дни е участвал в съдебните заседания.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *