Привържениците на о.Пьотр Кучера са секта, счита професор Александър Дворкин

Москва, 10 ноември, Благовест-инфо. Привържениците и духовните чеда на архимандрит Пьотр Кучера, се явяват секта, а инцидентите с възпитаниците     на бившия приют към Боголюбовския манастир – преки следствия от учението на на о.Пьотър. В това, а така също и във факта, че с децата в Боголюбовския манастир са се отнасяли жестоко, не се съмнява професор Александър Дворкин. Това заявление той направи на 10 ноември по време на видеомоста Москва – Ереван – Тбилиси – Киев на тема: „Сектите на постсъветсктото пространство: степен на заплаха и духовна безопасност“ в РИА Новости.

«Това, че там е съществувало жестоко отношение към децата – в това няма съмнение, – каза А.Дворкин.- Не зная, до каква степен, но е ясно, че на децата им е било много, много лошо. Няма значение дали е трябвало да правят 200 или 1000 поклона.”, – отбеляза той в беседа с  «Благовест-инфо».
Жестокото отношение към децата в Боголюбовската обител, известният сектовед свързва с особеностите на учението на духовника на манастира: ”Обяснение за това какво се е  случвало в манастира с децата и даже за побоя над тях, може да намерим в трудовете на о.Пьотр и в неговите проповеди. Това  несъмнено e секта.” 
Коментирайки, по молба на  «Благовест-инфо», своята гледна точка към края на видеомоста, Дворкин отбеляза,че общността, сформирала се около наставника на Боголюбовската обител, има всички признаци на секта: „Внимателно изучих неговата книга «Блюдите, яко опасно ходите». Тази  книга е  призната за  еретическа от Издателският съвет на РПЦ, но o.Пьотр не се е отказал от нея, не  признава своите грешки,  при това той не е забранен клирик на РПЦ. Там, в тази книга, има всички обяснения за жестокото отношение към децата. По-рано беше се пръснал слух, че той дава за пример вахкабитите, как те насила разпространяват своята вяра, и колко добро и правилно е това.Не, аз не исках да вярвам, но в книгата намерих потвърждение на това”. Освен това, каза Дворкин, учението на отец Пьотр намира своите привърженици не само в  Боголюбово: «Забележете: пензенските сектанти, които се бяха окопали в землянки, очаквайки края на света през 2008г. –  всички те се бяха запознали в село Тайнинск (село в подмосковието, където привържениците на о.Пьотр Кучера извършиха т.н. чин на „всенародното покаяние”, въпреки забраната на тази проява от свещеноначалството на РПЦ бел.ред.)  Те са единна групировка, имат общи принципи: отказ от новите паспорти, ИНН , цар – изкупител,който допълва работата на Христос и завършва изкуплението. Издигат искания да бъдат канонизирани Иван Грозни, Распутин, Сталин, и по-нататък възможни варианти са Игор Талков, Чапаев и други персони” .

 

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *