Водещ руски сектовед не бе допуснат на конференция в Европарламента Брюксел.

16 ноември 2010. ИНТЕРФАКС

Известният православен сектовед, глава на Експертния съвет при Министерството на юстицията на  РФ проф. Александър Дворкин не е бил допуснат на конференция за религиозната свобода в Русия, проведена в понеделник (15.11.10) в зданието на Европарламента.
„От страна на  организаторите бяха предприети особени усилия да попречат на професор Дворкин достъпа на конференцията“, – заяви пред  кореспондента на „Интерфакс-Религия“ свещеник Андрей Елисеев, секретар на  представителството на Московския патриархат при европейските международни организации.
Изразено е възмущение от факта, че „организаторите на срещи, ратуващи за регистрация на всички религиозни организации в Русия, отказват регистрация и диалог в самото място, където принципите на плурализма са главни „.
По думите на отец Андрей, конференцията е посветена на „прилагането на закона за екстремизма срещу религиозните малцинства“. Според него е  обърнато внимание главно на нарушаване на вероизповедните права на  групи като „Свидетели на Йехова“ и сциентолози. Често е споменаван в негативен контекст Федералният руски списък с екстремистка литература.

На свой ред  и.д. представител на  Московския патриархат при европейските международни организации протойерей Антоний Илин в беседата с кореспондента на агентството подчертава, че „даденият вопиющ пример за дискриминация“ е просто  „планирана акция на сектантското лоби“ в Европарламента.
„По погрешка организаторите на  мероприятието са  изпратили на адреса на представителството своя вътрешна преписка, – разказа отец Антоний. – В нея направо се говори, че представителите на Московския патриархат са нежелани гости, а професор Дворкин се именува като шпионин на РПЦ в държавните структури, побъркан „антисектантски“ активист и главен враг на религиозните малцинства“. На този фон е интересен и фактът, че  при оформяне на неговия  пропуск „неочаквано се „поврежда“ компютър и така сектантите и техните покровители се лишават от своя главен опонент“.
По мнението на  отец Антоний, „това е системен проблем, създаване  на“черни списъци“ на лица, чието влизане в сградата на  Европарламента вече може да застраши „европейските ценности“. Европарламентът не трябва да се  лишава от  „едно от малкото си достоинства – да  бъде свободна арена за дискусии“, особено по религиозните въпроси. „Всички усилия на традиционните конфесии са значително по-малко успешни от дейността на сектантското лоби „, – убеден е отец Антоний.

http://www.interfax-religion.ru/?act=news&div=38244

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *