В Париж за първи път се проведе стреща на религиозните лидери в страната

26 ноември 2010 г.

В резиденцията на  Протестантската федерация във Франция се проеде първата стреща на Конференцията на служители на култа във Франция (Conférence des responsables de culte en France). Във форума взе участие главата на Асамблеята на православните епископи на Франция, представителят на Константинополския патриархат Галският митрополит Емануил (Адамакис).
В постъпилпто комюнике, прието като заключителен документ на  срещата се казва, че религиозните лидери на Франция за пръв път са се събрали на съвместна среща, в хода на коятоса обменили мнения за религиозния живот в страната.
При това представителите на различни конфесии сметнаха за свой дълг да напомнят, че те категорично  приемат принципа за светския характер на  Френската държава, „който е един от  основните в  нашата Република“. Очевидно, именно по тази причина митрополит Емануил, както и другите участници в стрещата, присъства на нея в цивилен костюм.

Участниците в стрещата осъдиха използването на религията с цел постигане на господство или, още по-лошо, за оправдание на насилието.
„В нашето общество религиите трябва да спомагат за развитието на диалога във взаимоуважение, опирайки се на свободата и справедливостта“, – се отбелязва в документа.
Религиозните лидери са решили регулярно да се събират на аналогични срещи и да ги провеждат в резиденциите на  лидерите на различните конфесии във Франция. Така те  възнамеряват да способстват за развитието на  климат на доверие във френското общество.
В срещата освен митрополит Емануил, са участвали официалният представител на Асамблеята на православните епископи на Франция Карол Саба, президентът на Конференцията на  католическите епископи на Франция кардинал Андре Вен-Троа, монсеньор Лоран Улрих (Laurent Ulrich), вице-президентът на  Конференцията на католическите епископи на Франция, президентът на Протестантската Федерация на Франция пасторът Клод Бати, националният председател на Съвета на Реформатската църква на Франция пастор Лоран Шлюмберже, Главният равин на Франция Жил Бернхем, президентът на Френския съвет на мюсюлманския култ Мохамед Мусауи, президентът на  Будисткия съюз на Франция Оливие Ван-Жен и други.

 

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *