Дим Дуков регистрира старостилна църква в България

Дим Дуков основава старостилна църква у нас. В студиото на ТВ7 пред Николай Бареков той заяви, че създава ново вероизповедание, което ще се основава на следването на стария Юлиански карлендар. Според него то не било разкол, нито се стремял към безмитен внос на помощи, а създавал „чисто ново вероизповедание“. „Това е нова българска православна църква. Става дума за служене по стария Юлиянски календар, който има много привърженици“, обясни бившият монах Дамаскин, като за първи път публично се представи в амплоата си на „епископ“. Новото вероизповедание скоро щяло да получи регистрация от СГС. Инициаторите са 9-10 души, а Дуков се е включил по-късно. „Няма да има разлики в служението“, увери скандалният „епископ“ и подчерта, че на този етап не е отлъчен от Православната църква. Известният хомосексуалист заяви, че новото вероизповедание щяло да развива благотворителност и да „строи църкви“.

„Ще регистрираме Дим Дуков в Дирекцията по вероизповеданията, защото законът позволява това. Но Дуков трябва да побърза, за да се кандидатира като 107 вероизповедание в България. В момента са подали документи в дирекцията още няколко вероизповедания“, коментира случая министърът, наблюдаващ вероизповеданията – Божидар Димитров. „Вероизповеданията са освободени от мита и акцизи, което е много удобно“, коментира министърът.

 

Както Двери БГ първи писа, през лятото Дим Дуков беше „ръкоположен“ за епископ заедно с размонашения архим. Харалампи Ничев от една от многото старостилни формации в Гърция (тук). На пародията на епископска хиротония присъства и родният разколник Гервасий. Впоследствие Харалампи, който се окичи с титлата Анхиалски епископ/митрополит, престана да се появява заедно с бившите си авери и според някои информации в пресата е започнал да действа „самостоятелно“ (повече за неговата дейност в Македония и Гърция вж тук). Дим Дуков направи постъпки и пред столична община да му отпусне място за храм, за което общината отправи питане към Св. Синод (тук). Намеренията му били да издигне „по-голям“ храм от „Св. Александър Невски“, който бил посветен на руски светец. Св. Синод се разграничи от инициативите на известния бивш коафьор и бивш монах Дамаскин.

Дим Дуков е племенник на известния български режисьор Владислав Икономов. Дуков е един от първите българи, признали своята хомосексуална принадлежност. Става известен от филм, в който изнасилва младата тогава Дарина Павлова.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *