Не на Свидетелите на Йехова!

Превод от вестник „Stuttgarter Nachrichten“: Людмила Савова

Щутгарт – Свидетелите на Йехова проповядват в жилищни райони и пешеходни зони, използвайки списанията си “Стражева кула” и “Събудете се”. Досега обаче не са успяли да убедят политическия елит.
Все още в провинция Баден-Вюртемберг Свидетелите на Йехова не са равнопоставени на християнските деноминации. Правителството на ЦДУ (CDU – Christlich-Demokratische Union, Християн-демократическия съюз) и ФДП (FDP – Freie Demokratische Partei, Свободната демократична партия) в провинция Щутгарт взе междувременно окончателно решение, според информацията, която нашият вестник узна в сряда, да откаже на оспорваната религиозна общност изискваното от тях признаване от държавата. “Кабинетът гласува отхвърляне на молбата на Свидетелите на Йехова за удостояване с корпоративни права”, каза в отговор на запитване на нашия вестник говорителят на Министерството на културата. “В момента подготвяме, в съгласуване с Министерството на правосъдието, решение за отхвърляне на молбата и след това ще го връчим на Свидетелите на Йехова”.

Свидетелка на Йехова раздава списания “Стражева кула” и “Събудете се”. Снимка: Hörner

Това решение на кабинета датира от 20.12., но се обявява публично сега.
Тази религиозната общност има по нейни данни към 28000 членове. Очакват се противодействия от нейна страна срещу взетото решение на кабинета в Баден-Вюртемберг. Последната дума обаче ще има съдебният състав на Административния съд в Манхайм. Правителството аргументира своето решение и отхвърляне на молбата на Свидетелите на Йехова със съмнения във вярността на религиозното общество към държавата. Известно е, че те са скептично и отрицателно настроени към държавата и съответно не биха взимали участие по време на избори. Също така, членове на семейства биха прекратили дори контактите си с членове, напуснали общността, поради което държавата счита, съгласно експертиза на Министерството на правосъдието, “основните човешки права за зачитане на семейния живот и брака”, както и основните права за свобода на вероизповеданието, за накърнени. Освен това, религиозната общност, отхвърляйки и отказвайки кръвопреливането, “застрашава живота на малолетни деца и младежи”.
Дали религиозната общност е публично правна корпорация?
Едно признаване и приемане като публично правна корпорация би дало предимство на Свидетелите на Йехова, така че те да плащат по-малки данъци и административни такси. Също така, те от части вече не биха подлежали на контрол от държавата, биха могли самите те да взимат църковен данък и като евангелската и католическата църва биха имали правото да присъстват на съвещанията на надзорни комисии на публично правните медии, в частност радиото.
Правният спор в Баден-Вюртемберг, който се очаква да настъпи, би предизвикал вниманието на територията на цялата ФРГ. 12 от 16 провинции в Германия междувременно подкрепиха Свидетелите на Йехова, тъй като не виждали друга правна възможност. Министерството на правосъдието на Баден-Вюртемберг изказа желание да се присъедини към това, но се натъкна на силен отпор в парламента. Рейнланд-Пфалц, Бремен и Северен Рейн-Вестфалия отказват и до сега признаване на тази религиозна общност.
Всички държави, които капитулираха, правеха препратка предимно към т.нар. важна присъда на Върховния административен съд в Берлин, с която през 2006  г., след 15-годишен правен спор (съдебен процес) се призна на Свидетелите на Йехова статуса на публично правна корпорация. По мнение на правителството в Щутгарт, съдиите в Берлин в недостатъчна степен са представили вътрешния живот на общността. Отказвали са да разпитат хората, които всъщност са напуснали общоприетите
норми на живот в обществото. Министерството на правосъдието в Щутгарт, обаче, е осъществило това при изготвянето на своята експертиза.

В случай че съдебният състав на Административния съд в Манхайм даде друга присъда, която се различава от тази на колегите им в Берлин, най-вероятно в повечето провинции на Германия статусът на Свидетелите на Йехова би бил отнет. Но до издаване на присъда вероятно отново ще изминат години.

 

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *