Психиатри проверяват лидера на секта в Оренбургска област и 16 пострадали деца

превод от руски Людмила Савова 
Оренбург, 31 март 2011, ИНТЕРФАКС
В рамките на разследване по дело, свързано с дейността на т. нар. благотворителен „Фонд за самоусъвършенстване” в Оренбургска област, е назначена психолого-психиатрична експертиза на нейния лидер, съобщава старши помощник-ръководителят на Следственото управление на Следствения комитет на Русия за региона Анжелика Линькова.
Според нея 16 деца на възраст от 4 до 16 години психологически са пострадали от дейността на тази  секта. Следователите са установили това  по намерени записки от дневниците на деца и възрастни, членуващи в сектата. Става дума за около 100 човека.
„При изучаването на записките специалистите правят извод, че психиката на  собствениците на дневниците в рамките на една година коренно се е изменила, а някои са били в сектата по пет-десет години, дори повече „, добавя А. Линькова.
По данни на местните власти сектата действа на територията на областта около 17 години.
В момента обвиняеми по делото са четирима: лидерът на сектата – бивш психиатър (по-рано обвинен в престъпление по раздел 1 чл. 239 от Наказателния кодекс на Руската федерация  за организиране на  организация, посягаща на личността и правата на гражданите, за което е бил задържан под арест) и други  трима членове на сектата.
Следствието установява, че общественият благотворителен „Фонд за самоусъвършенстване „, основан през 2002 г. от бившия психиатър, пропагандира отказ от социалните и държавни институции и от участие в живота на гражданското общество.
Разследването показва, че през 2006-2010 г. в рамките на такава пропагандна кампания са провеждани така наречените „сесии“, на които е оказвано психологическо въздействие върху участниците с цел склоняването им към  безразборни сексуални контакти помежду им, включително и в присъствието на малолетни.
Обвиняемите са задържани на една от тези „сесии“. Разследващите не изключват възможността някои от мотивите на лидера на групировката да са с финансов характер, освен с психологичен. За това се съди от факта, че за участие в събиранията всеки член е трябвало да заплаща определена такса, също така е трябвало да живее известно време в дома на водача на групата, като по този начин му е оказван психологичен натиск.
Наказателно дело е възбудено по обвинения в „организиране на  обединение, посягащо на личността и правата на гражданите“ и „развратни действия“.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *