Участие на православен хор в събитие, инициирано от общността „Анастасия“

Автор Анна Маринова   
сряда, 20 април 2011

Публикация в бр. 8 от 21-27 февруари 2011 г. на електроното издание на в-к „Родово имение” (http://rodovo-imenie.org/sites/default/files/br277.pdf) съобщава, че камерният състав на православния хор при храм „Св. Кирил и Методий” в гр. София с диригент Боряна Найденова е участвал в мероприятие с дейното участие на виден представител на общността „Анастасия”.  На 11.2.2011 г. в читалище „Райко Алексиев” в гр. София се е провело представяне на книгата „Алманах”, издадена от ИК „Новата цивилизация” при библиотека „Родово имение”. Представянето на книгата е инициирано от клуба за поезия и музика „Вяра, Надежда и Любов” при съюза на писателите от Интернет. На представянето г-н Атанас Панчев, издател на ежеседмичния вестник „Родово имение”, орган на общността „Анастасия” и учредител на партията „Родово имение”, е изразил радостта си от издадената книга. Според електронното издание на вестник „Родово имение” във въпросното представяне е взел участие камерен състав от въпросния църковен хор. Според същото издание камерният състав е изпял „Аве Мария” и една френска песен.

Новото религиозно движение „Анастасия” (което съществува у нас от 2005 г., но не е регистрирано по Закона за вероизповеданията в България) проявява някои притеснителни признаци в своята дейност и са налице сведения за възможно нарушаване на човешките права на членове на общността чрез живот в затворена общност (родово имение), отказ от образование в „светски” институции, отказ от традиционна медицина и широко пропагандиране на раждане в „естествени условия”.

Според нас е притеснително едно евентуално участие на хор на традиционно изповедание (каквото е Православието) в прояви с активното участие на „Анастасия” и други подобни нерегистрирани религиозни движения, защото по този начин чрез традиционните религиозни общности новите религиозни движения търсят легитимация в нашето общество.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *