Умря Сатия Сай Баба – лидер на псевдоиндуистка секта

На сайта „Нови хроники“ http://novchronic.ru/6213.htm  журналистът Алексей Громской публикува материал по повод смъртта на Сатия Сай Баба – лидер на псевдоиндуистка секта в гр. Путтапартхи – Южна Индия. Той почина на връх Великден – 24 април 2011 г. на 85-годишна възраст. Истинското му име е Сатия Нараяна Раджу. Според индийските медии причина за смъртта на тоталитарния гуру е сърдечна недостатъчност. Въведени са засилени мерки  за сигурност, а местната полиция е в режим на готовност. Служителите на реда предвиждат безредици, тъй като за погребението му се очакват повече от 400 000 негови последователи.
Нека припомним , че  независими журналисти са писали много статии  за вредните последици от дейността на сектата. Физического и психическото здраве на адептите се нарушава вследствие пребиваването в  ашрама на Сатия Сай Баба. Съобщава се за   многобройни сексуални престъпления   на старите членове на сектата включително и на самия гуру спрямо младите адепти,  описват се ритуални убийства и самоубийства. Многократно Сай Баба е обвиняван в педофилия, но с помощта на корумпирани служители в Индия всеки път е успявал да снеме от себе си обвиненията.

През март 2010 г. в Глазгоу (Великобритания) нашумява самоубийство на последователи от Русия на Сатия Сай Баба. Емигрантско семейство –  мъж, жена и син, принасят себе си в жертва, като се  хвърлят от 15-ия етаж.
Струва си да отбележим, че за разпространяване на култа Сатия Сай Баба в Европа е помогнал известният пианист Дейвид Бейли. Той е представлявал интересите на «Фонда на Сай Баба» в Европа (Англия)  четири години. Според някои сведения в Обединеното Кралство живеят 20% от милионния състав на сектата (по техни източници). Но през  2000г. музикантът е прекъснал всички контакти със сектата и е заявил публично,  че му е «ясна нейната крайно негативна природа и злото, което тя носи на хората ». В Русия, сред най-известните адепти на Сай Баба е музикантът Борис Гребенщиков, който при това обича да си определя като православен и будист едновременно.
Доктрината на тоталитарната секта съдържа елементи от индуизма и исляма. Смесват се еклектично индуисткото учение за прераждането и монотеистичния ислям. Гуруто се определя като превъплъщение на един от първите  ислямски светии, на живелия по-рано  гуру Сай Баба от Ширди и разбира се като божество. Своя „божествен“ статус той е доказвал чрез евтини трикове като“материализация“ от въздуха на часовници (впрочем, винаги със заводски номер), на пръстени, на „свещения прах“ вибхути и лингами, които той е изплювал от устата си.  Адептите се привличат чрез паразитиране върху индо-пакистанската тема и често са маскирани като социално служение. Обаче проектите на сектата в областта на медицината и духовното развитие на практика се оказват търговски предприятия Така «безплатният» кардиологичен център, построен от сектата в индийския град Бангалор, според британското издание «Evening Standard Magazine», най-често е полу-празен заради високите цени.
През последните години „всесилният бог“ е страдал от много болести и са го возили в инвалидна количка.  В началото на своята кариера той е  предсказал, че ще умре през 2022 г. Както виждаме и това „пророчество“ на индийския мошеник се оказва лъжа.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *