Конференцията в Познан по въпросите на сектите и култовете

Обществено опасната дейност на религиозните секти и гибелните култове събра учени от различни области на науката за важна конференция в западнополския град Познан от 4 до 6 май 2011 г. Около 50 участника от Канада, САЩ и цяла Европа от Скандинавия до България и от Сърбия до Русия изнесоха доклади и проведоха обсъждания върху темата „Различия около сектите”. Независимо от медийно интересното заглавие, конференцията, организирана от Висшето училище за педагогика и администрация в аулата на познанския ВУЗ, протече при сравнително единодушие на известни сектоведи като проф. д-р Александър Дворкин (ръководител на руския център „Св. Ириней Лионски”), пастор Томас Гандов (Ръководител на Център за диалог в Берлин), Фридрих Грийс (предишен председател на FECRIS, Федерацията на европейските центрове за проучвания и информация относно сектанството), проф. Стивън Кент (Едмонтън, Канада), Дейвид Кларк (САЩ, представител на ФЕКРИС при ООН) и мн. др. От България бяха представителите на Центъра за проучване на нови религиозни движения (ЦПНРД) проф. д-р Иван Желев Димитров, председател, и д-р Анна Ангелова Маринова (и двамата от БФ на СУ „Св. Климент Охридски”).
При откриването на конференцията приветствия към участниците отправиха проф. Матей Шостак от Вроцлавския университет и д-р Ева Шубер-Беднарж, декан на факултета по право и администрация.

Докладчиците бяха разделени по тематичен принцип на панели, озаглавени „Секти, психология и въпроси”, „Секти, законодателството и държава”, „Помощ за жертвите на сектите”, „Секти, Библия и богословие”, „Сектите, младежта и семейството”, „Сектите и обществото”, „Секти и манипулация на психиката”, „Положението със сектите в отделните страни”. Проф. И. Димитров говори за употребата на понятието секта в българския обществен живот, като подчерта, че тази употреба не е законово регламентирана, но въпреки това е повсеместна поради факта, че в България действат редица общности, показващи обезпокоителни черти. Д-р А. Маринова в доклада си се спря на сектатнския подход при тълкуването на Библията и говори за факта, че т. нар. свидетели на Йехова целенасочено превеждат текста на Свещеното Писание по начин, който да подкрепя тяхното учение и по-специално спекулациите със старозаветното понятие nepes. На това основание те отричат кръвопреливането, като понякога се стига до смъртни случаи.
Конференцията беше проследена с несекващ интерес от студенти, които още от сутринта изпълниха конферентната зала. Сред слушателите имаше религиозни дейци и граждани на големия град.
Утре следобяд във Варшава започва годишната конференция на ФЕКРИС, на чието делово заседание предстои да бъде приет българският ЦПНРД за редовен член на тази авторитетна организация със статут на консултант в европейските структури в Брюксел.

 

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *