Във Варшава се провежда годишната конференция на ФЕКРИС

Годишната конференция на ФЕКРИС, европейската федерация на центровете за проучване и информация за сектите, се провежда от вчера във Варшава. По покана на полската антисектантска организация и университетите в Люблин, Краков, Вроцлав и Познан полската столица стана тези дни средоточие на интереса и усилията на европейската общественост да се ограничи вредното и понякога много опасното въздействие на тоталитарни секти и гибелни култове. Идващи в Европа предимно от изток и запад, те се стремят да завладеят душите и (почти във всички случаи) материалните възможности на доверчиви и недостатъчно критични хора, превръщайки ги в духовни и материални роби.
Днешният ден е посветен на изнасяне на поредица от доклади и съответни обсъждания върху водещата тема „Системни злоупотреби в сектите – свидетелства и доказателства”. Под председателството на президента на ФЕКРИС Том Саквил (Великобритания) в заседанието участват представители около 30 национални антисектантски организации, както и на правителствени служби и организации от западноевропейски страни като Франция, Белгия, Германия, Австрия и др., натоварени от съответните правителства и парламенти с предпазването на гражданите на съответните страни от сектантските опасности. За съжаление в повечето от страните, особено в новите членки на ЕС и кандидатките за членство в ЕС, тази дейност не се разбира, нито се подкрепя от държавната власт, която предварително е ангажирана с криворазбрана представа за толерантност. А участниците споделят наистина много тревожни факти на злоупотреба с душевното и телесното здраве на хората, с техните парични средства и дори недвижима собственост от страна на ръководителите на различни т. нар. нови религиозни движения.
Българските делегати от Центъра за проучване на нови религиозни движения, който вчера беше избран за редовен член на ФЕКРИС, споделиха впечатленията си от обстановката в страната, като дадоха и конкретни примери за типично сектантска дейност, прикривана под различни благовидни форми и дори насърчавана от централната (напр. МОМН, АЗД) и местната (напр. в София) власт.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *