Сектанти проповядват радикален ислям в Пловдив, Истанбул ги финансира

В Столипиново има няколко клона на секти, които изповядват радикален ислямизъм. Това заяви в ефира на Дарик радио областният мюфтия Али Хаджи Садък. Той обясни, че тези клонове се финансират от организация, която е базирана в Истанбул. Преди това тя е била в Германия, откъдето впоследствие е била изгонена. Садък добави, че начинът за прекратяване на порочната практика е да се построи джамия, която да приюти тези религиозни течения, както и да има по-сериозен контрол и прилагане на законовите мерки. Той каза също, че средствата за построяването на джамията ще бъдат осигурени от Главно мюфтийство. По думите му има внесено предложение и в Общински съвет.

Дарик радио потърси зам.-кметът Александър Долев, който обясни, че в градския парламент са входирани три искания за построявене на джамия – от хората на Недим Генджев (вече споменатото), от проповедниците от храмовете без минарета (месчити) в Столипиново и от опонентите на Недим Генджев. Долев каза, че докато тримата претенденти не се изяснят помежду си, няма как да се издадат три разрешителни за строеж.  

Хаджи Садък не пожела да вземе отношение по въпроса дали Турция се меси в етническите процеси на България, но бе категоричен, че партиите трябва да си махнат ръцете от религиите и да не ги ползват за собствени цели.

В Пловдив не очакваме ексцесии, като тези пред Баня Башъ джамия в София и ще направим всичко възможно да не се стига дотам. Ако нападенията от различни партии като „Атака“ продължат, хората ще започнат да се страхуват, каза още мюфтията.

Садък бе категоричен, че ако се познават по-добре основите на религиите, които се изповядват в България, партийно-етническите злоупотреби ще намалеят.
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=722122&audio_id=82288
dariknews

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *