Френската антисектантска служба предупреди за опасност от апокалиптична психоза

Автор Юлия Талева  
събота, 18 юни 2011

Предсказанията за край на света на 21 декември 2012 г., които наводняват планетата чрез милиони страници в интернет, дават основания за безпокойство от сектантски влияния и колективни самоубийства. За това предупреждава публикуваният през седмицата доклад на френската Междуведомствена мисия за бдителност и борба срещу сектите (Mission interministérielle de vigilance et de lutte contre les dérives sectaires – MIVILUDES). Текстът се спира на опасностите от роящите се движения от типа на Ню Ейдж, очакващи свършека на света на заветната дата от календара на маите. Апокалиптичните послания, свързвани с тази дата, разпалват колективното въображение и могат да подтикнат по-податливите към непоправимото, подчертава докладът. Авторите на проучването напомнят за трагичните прецеденти с подобни сектантски психози като колективното самоубийство на 16 члена на Ордена на слънчевия храм във Франция през 1995 г.  “Апокалиптичните движения са по-отчуждаващи и манипулативни от останалите” и се отличават с “повече истерия и фанатизъм” – предупреждава докладът, който изнася наяве случаи на отделни самоубийства и свидетелства на потърпевши от френска секта, чийто гуру се смятал за превъплъщение на Христос. Малките групировки около една личност процъфтяват във Франция, но факт са и големите сектантски структури, се подчертава в текста.

Антисектантската мисия следи с особено внимание малкото селище Бюгараш във френските Пиринеи. Селцето, чието име се свързва от някои с подвизавалите се там български богомили, се слави с предсказание, че единствено ще оцелее от Апокалипсиса. Това е направило Бюгараш обект на истинско нашествие от поклонници, прииждащи поединично и групово с най-разнородни мистични и окултни интереси, а напоследък и от наплив за покупки на недвижими имоти и резервации за фаталната дата.

“Дезориентиран от срива на ценностите и икономическите кризи, индивидът в търсене на духовното често става възприемчив към словата на гуруто, които на невероятна цена предлагат лекове срещу тревогите на съществуването” – отбелязва председателят на антисектантската мисия Жорж Фенеш.

Източници: “Фигаро”, “ТФ1 Нюз”, “Юроп 1” и др.

Бел. ред.: МИВИЛЮДЕС/MIVILUDES е член на F.E.C.R.I.S., Европейската федерация на центровете за проучване и информация върху сектантството, на която стана пълен член и българският Център за проучване на нови религиозни движения.

 

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *