В Украйна забраниха със закон рекламата на окултни услуги

На 4 октомври Върховната Рада на Украйна прие закона „За внасяне на промени в някои законодателни актове“ (относно защита на населението и информационното пространство от негативно въздействие). Триста и двама народни представители гласуваха за неговото приемане. С новите текстове се внасят промени в законите „За рекламата“, „За печатните средства за масова информацияв Украйна“, „За телевизията и радиото“.

Забранява се рекламирането и разпространяването на информация за окултно-мистически услуги на знахари, магьосници, шамани, екстрасенси, врачки, спиритисти, астролози, прорицатели. Също така се забранява транслацията на програми и видеосюжети, в които в пряк ефир се предлагат окултно-мистични услуги на занхари, магьосници, шамани, екстрасенси, врачки и други лица, обявяващи себе си или считащи се за способни да предричат съдбата, да влияят на хората, на духовния свят, имущество, околна среда, чрез използване на свръхестестествени способности или сили“.

Законът влиза в сила от деня на неговото публикуване. През 2008 г. обаче украинското Министерство на труда и социалната политика внесе в класификатора на професиите „врачка“ и „астролог“, оправдавайки това с идеята, че така ще се извадят на светло сериозните потоци парични средства, течащи в този „трудов отрасъл“. 

Закони със забрана на рекламата на окултни услуги бяха приети през последните години в Беларус и Сърбия, както и в други посткомунистически държави, където окултизмът процъфтява след краха на атеистичната идеология. В Румъния врачките също са обявени за „професия“, за която трябва да се плащат данъци, а нов закон предвижда глоби и дори затвор, ако предсказанията не се сбъднат.

В България в класификатора на професиите също присъства група 515 „Астролози, гадатели и сродни на тях“. Тяхната длъжностна характеристика е следната: „Астролозите, гадателите и сродните на тях предсказват бъдещи събития в живота на хората, като практикуват астрология или други техники; дават съвети и предупреждения за възможни посоки за действие. Задачите им обикновено включват: прогнозиране за бъдещи събития на базата на позицията на звездите и планетите в определен момент или по характеристиките на дланта на клиента, изтеглени карти, остатъци от чаени листа или кафе в чаша или подобни техники“.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *