В Солун започна IV Среща на православните противосектантски центрове

Тази вечер в Образователния и културен институт на Солунската митрополия се откри Четвъртата среща на православните центрове за проучване на нови религиозни движения и деструктивни култове. Миналогодишната (трета) среща на тема за Петдесятните движения се проведе в Хаджидимовския манастир, Неврокопска епархия, по покана на митрополит Натанаил. Тогава беше решено тази година да се проучи и разгледа проблемът с „терапевтичните” култове, окултните практики на „лечителство” и психокултовете. Участват представители на православни противосектантски центрове от Беларус, България, Гърция, Кипър, архиепископията на о. Крит (към Цариградската патриаршия), Полша, Русия, Сърбия, Украйна и Чехия.

Сред тях са и архиереи на някои православни църкви, както и известният професор по сектоведение д-р Александър Дворкин от Свето-Тихоновския православен университет в Москва. Дошли са също народни представители от някои православни страни, членове на Интерпарламентарната асамблея по православие.

Председателстващият, Карпасийски епископ Христофор от Кипърската църква, откри с молитва четиридневната конференция. Поднесоха приветствия редица участници, сред които и Неврокопският митр. Натанаил. Той разшири приветствието си, като изтъкна опасността за общественото и личното здраве на хората от действията на различните терапевтични култове. Накрая еп. Христофор прочете встъпителен доклад и очерта основните страни на темата, като постави въпроси, които ще бъдат предмет на обсъждане в работните групи. Работните групи ще се формират на езиков принцип: на гръцки (3 групи), на английски (1 група) и руски език (1 група).

От България в срещата взимат участие освен митр. Натанаил още десетина представители на противосектантски звена от някои митрополии, а също и от Центъра за проучване на нови религиозни движения. Като слушатели присъстват също български студенти по богословие от София и Солун.

 

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *