Сахаджа Йога или спонтанното единение с Аза

Въведение

 

altТемата за сектантските движения занимава човечеството от новозаветната епоха. Още апостолите е трябвало да се справят и да се борят  срещу тях както и да разгласяват доктриналните им отклонения с цел да предпазят християните.   Следователно, сектанстското движение е феномен, който датира от векове, със силно присъствие е в нашето съвремие и продължава да се развива с много високи темпове. С други думи, сектантските движения днес, разпространени във всички държави, включително и в България, представляват реално предизвикателство както за Църквата така и за обществото. Предизвикателство обаче, пред което не трябва да се застава с безпокойство, а с комплексни знания. От своя страна пък, солидните знания биха могли да спомогнат за подготвянето на добри аргументи и да окуражат започването на един евентуален диалог. Тези знания обаче,  могат да се добият единствено и само благодарение на обстойните и задълбочени изследвания или статии на специалистите по нови религиозни движения (НРД). Предоставени свободно подобни материали ще са полезни за  широката публика и ще помогнат за едно по-обстойно запознаване с най-разпространените НРД както в България, така и извън пределите й. Целта на следващия материал свързан със Сахаджа Йога е именно тази.

Изборът на движението Сахаджа Йога беше обусловен не само, защото то е световноизвестно и световно разпространено, но и защото отговаря на трите основни критерии за разпознаване на едно НРД:
– Ръководи се от личност, която има власт и е почитана, а понякога дори и обожествявана.
При НРД, тази личност се представя в повечето случаи като едно от трите лица на Св. Троица или като Бог слязъл на земята, или като месия, апостол, гуру, посредник между Бога и човеците и дори като спасител. Много често, на тази личност е посветен специален обряд, по време на който й се принасят символични приношения, като цветя и благовония или по-скоро материални дарения, най-вече под формата на чекове. Необходимо е да се прекланят пред нея и да й говорят с голямо уважение!
В случая на Сахаджа Йога тази личност, която е поставена на пиедестал и дори е считана за Бог до смъртта си е Шри Матаджи Нирмала Деви – основателката на движението.
Вторият критерий за разпознаване на едно НРД се концентрира върху факта, че
– Неговият основател е безпрекословен и единствен автор на учението на движението, на обряда и на организацията.
При НРД мнението на основателя е неоспоримо. В голяма част от случаите, той е също и автор на книгите, брошурите както и издател на списания, вестници или други периодични издания на движението. Съчиненията му се приемат за „боговдъхновени“ и понякога имат по-голяма стойност дори от Библията. Сахаджа Йога, която си поставихме за цел да представим тук, отговаря безусловно на този критерий. Основателката на движението – Шри Матаджи е единственият автор на доктрината, обряда и организацията на движението. Мнението й е неопровержимо.
Третият критерий, който позволява една религиозна група да бъде определена като НРД е фактът, че
 – Доктриналните концепции на движението представляват смесица от „взети назаем“ учения и идеи.
По друг начин казано, това, което характеризира по-голяма част от НРД е компилацията. Техните богословски концепции представляват компилация от различни мисли и учения произтичащи от християнството, индуизма, будизма, исляма, окултизма, теософията, както  разбира се и от идеи на самия религиозен водач.
В случая на Сахаджа Йога – доктрината й е изцяло синкретична и представлява смесица от индуизъм, християнство, будизъм и ислям.

2. alt3.  alt 4.  alt 5. alt 6. alt 7. alt

8. alt 9. alt 10.  alt

 

Целия доклад можете да прочетете тук!

 

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *