В Тула стотици хора се „съединиха“ с индийско „божество“

В Тула стотици хора  се „съединиха“ с  индийско „божество“

Москва. 12 март. Интерфакс – В Тулска  епархия са загрижени за дейността на  псевдоиндуистката организация „Сахаджа  йога“ в Тула.

На 9 март в Дома на културата на Тулския оръжеен завод се е състоял концерт на индийска класическа музика и танци, на който се събрали стотици жители. Като организатори на концерта се явили представители на движението „Сахаджа Йога“, каза за  „Интерфакс-Религия“ в понеделник секретарят на мисионерският отдел на Тулска епархия Алексей Ярасов.

Според неговото изказване „Сахаджа Йога“ представлява „деструктивно псевдо-източно сектантско обединение“ на поклонници на  индуистката богиня Кали. Организацията е  основана през 1970 г. в Индия от Шри  Матаджи Нирмал Деви, изтъкнал той.

A. Ярославов отбеляза, че Шри Матаджи е почитана от последователите си като месия и въплъщение на Бог. Те с  мисионерско-вербовъчни цели в течение на много години организират в руските градове концерти на класическа индийска музика и танци, на които не обясняват смисъла и значението на случващото се, а предлагат на всички желаещи да направят поредица от „упражнения“, които  евентуално да подпомогнат духовно-телесното оздравяване. Тези „упражнения“ представляват сами по себе си редица манипулации с ръце със задължителното мислено обръщение към „майката“ – основателка на „Сахаджа йога“ Шри Матаджи Нирмал Деви. Тези действия в култовата практика на сектата се явяват един вид приобщаване к „божествената“ Нирмал и извършващите тези действия се обявяват като преживели „второ раждане“, е пояснил Ярасов пред агенцията.

Той съобщава още, че на концерта в Тула повечето от присъстващите в залата без да се замислят за същността на случващото се и без оглед на състоянието на делириум, предизвикано от тези действия, изпълняват с точност всички команди на сектантите.
Представителят на Тулска епархия припомни на православните християни, че участието в подобни култови практики „неминуемо води християнина към отдалечаване и отричане от Христа“.

 

материал от: Интерфакс – религия

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *