Секти започнаха да се маскират като центрове за бременни

Експерти в Русия започват изготвянето на списък на организации, способни да погубят и детето и майката

На 17 май в Синодалния отдел по благотворителност на Руската православна църква експерти по биоетика, акушер-гинекология и сектоведи обсъдиха опасностите при различни практики за подготовка на раждането.
Жениете все по-често не се доверяват на официалната медицина, от това се възползват злонамерените хора.
На курсовете за подготовка на раждането се внушава негативно отношение към родилните домове: сякаш  работещите там са садисти, измъчващи нещастните жени, за разлика от прекрасните акушерки, асистиращи при раждане в домашни условия, съгласно с древните традиции на предците ни, поясни за „Известия“ сектоведът Александър Дворкин.
Повечето от частните школи за бременни са обединени в „Движение за естествено раждане (естествено/съзнателно родителство)“.
Както съобщи за „Известия“ старши научният сътрудник на ВИНИТИ РАН Нина Соколова, най-активните организации и медийни ресурси на този профил са: Междурегионална организация „Рождение“ (naturalbith.ru) – тук пропагандират „кундалини-йога“ като окултна практика, „пропускат през чакрите змийската енергия“; списание „Домашно дете“ (domrebenok.ru) Филип и Катерина Перхових; Междурегионален алианс на майки и акушерки „М-А-М-А“; Видеопортал за домашното родителство „Сознательно.ру“.

Сектоведът Александър Дворкин смята, че сектите, действащи под прикритието на центрове за подготовка към „естествено раждане“ и курсовете за пренатално възпитание, „просто са на лов за бременни жени“, тъй като бременността е стрес за организма, а в състояние на стрес човек е по-податлив на внушения.
Практически всички те действат в рамките на идеологията на New Age с по-голяма или по-малка степен на въвлеченост в окултните методики, най-известната от тях – „Рожана“. Също така експертите говорят за такива сектоподобни образования с окултни уклони като „Рождение“, „Вълшебното дете“, „Прекрасното дете“, „Драгоценност“, „Рождество“, „Семеен клуб „Дарът на раждането“ и др., – изброява Дворкин. – Много от тях се свързват и с православни празници и обряди, обаче им придават свой, фактически окултен, смисъл.
Неоезическите в основата си движения декларират християнски семейни ценности, в резултат на това дори църковните хора не могат да разпознаят окултните методики под образа на психотренингите, – казва Нина Соколова.
Според  мнението на Соколова, „естествените родители“ отъждествяват своите методи на възпитание с индийските, но освен носенето им в превръзка, на тях им се насажда и индийска духовност:
Жената бива въвлечена в трасови тренинги, потискащи личността. Тя излиза в „астралното пространство“, от това се променя манталитета, възниква зависимост, като от наркотик.
Има строги  тренинги за деца – baby –йога, – пречупващи психиката и понякога довеждащи до летален изход.
Например, семинарите на Елена Фокина представени като „път на осъзнатото развитие“, там се използват методики на гръдно плуване на Игор Чарковски. В началото на тази година на семинара в Египет загина внукът на самата Фокина, не издържайки „къпането“, – съобщи Соколова.

Популярната книга на Дейвид Чембърлейн „Разумът на вашето новородено дете“ в действителност разпространява идеите на дианетиката и сциентологията на Рон Хабард, предупреждава Нина Соколова. Списанието „Домашно дете“ на Филип и Катерина  Перхови препечатват  интерви със свещеници, а на съседната страница пропагандират хомосексуалните връзки, „космоенергетиката“, антропософията и „валдорфската педагогика“.
Сътрудничеството на експерти-сектоведи и медици с Руската православна църква цели информирането на всички потенциални участници в семинарите и тренингите, за да може те да направят осъзнат избор.
-Всеки има право да живее както желае, но курсовете за подготовка на раждането не бива да скриват своите методики, – казва Нина Соколова.
-След раждането, често даже в случай на нещастие, жената остава в сектата, защото зависимостта от лидера и методиката вече се е оформила. Мъжете или също биват въвлечени, илио семейството се разпада, – добавя Александър Дворкин.
През април тази година един от лидерите на сектата „Рожана“ Андрей Цареградски беше осъден на пет години и три месеца в затвор със строг режим за побой и тежка телесна повреда по наказателния закон. „Рожана“ вербуват жени чрез курсове за бременни, нейните адепти провеждат раждания в домашни условия. Едно от правилата на организацията – отказ от професионална медицинска помощ през цялото време на бременността и кърменето, от услугите на родилните домове, където според тях децата се раждат непълноценни.
Преводен материал от руския печат: http://izvestia.ru/news/524830

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *