Почина предводителят на „Църквата на обединението“ – Сан Мюнг Мун

На 92 годишна възраст почина основателят на „Църквата на обединението“ , известна още като сектата на Муун, – Санг Мюнг Мун.
Църквата на Муун е основана през 1954 г. В Южна Корея и е една от най-многобройните религиозни организации в света. Получава известност с организирането на колективни брачни церемонии на своите последователи. Според твърдения на членовете на сектата, броят на последователите им достига 3 милиона души.
Сектата на Муун има най-голямо влияние в Латинска америка и САЩ.  Сан Мюнг Мун е роден в християнско семейство през 1920 година в Корея. През 1954 година той основава в Сеул своя църква, която нарича „Асоциация на Светия Дух за обединение на световното християнство“. В началото на 70-те години на XX век се мести в САЩ, където набира последователи и се включва в обществения и политически живот. Той е известен с участието си в антикомунистическата пропаганда, по това време държавна политика на САЩ.
Наред с проповедническата си дейност, Мун развива процъфтяващ бизнес с фармацевтични продукти, чай, оръжие, недвижими имоти, а църквата му става една от най-могъщите финансови империи в света. Наследството му се изчислява на милиарди щатски долари.

http://www.dnes.dir.bg/news/sekta-san-mung-mun-tzarkva-obedinenieto-11913096?nt=10

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *