Гръцки митрополит издаде окръжно срещу практикуването на йога

Митрополитът на о. Хиос Марк характеризира като несъвместими с християнския живот заниманията с йога. Гръцкият владика подчертава, че йогата не е гимнастика, но „религиозна система на съзерцание“. В окръжното си до жителите на о. Хиос той отбелязва: „Нима може някой да изолира практическото упражняване от религиозния му подтекст и съдържание? Може ли да се абстрахираме от целта, с която то се прилага? Със сигурност не. Възприемането на йога просто като вид гимнастика е погрешно. И това, защото: 1) тя представлява фундаментална характеристика на системата на индуизма; 2) религиозният й характер не може да бъде отделен от предпоставките, съдържанието и целите на упражненията; 3) свързана е неразривно с антихристиянските възгледи за превъплъщението и 4) тя представлява антропоцентричен опит за самоспасение чрез техники и упражнения“.

 
Според гръцкия митрополит йога освен това е опасна за здравето. Той се позовава на информация в енциклопедия, според която „практикуването на йога създава у човека не съвсем физиологични качества и парапсихологически състояния поради противопоставянето на определени телесни и умствени дейности“.
 
В окръжното се казва още: „Основен белег на нашата епоха е наблюдаваното смесване и объркване на различните аспекти на човешкия живот. Характерен пример на духовно и екзистенциално смесване е фактът, че йога, която е основна религиозна система за съзерцание и техника на индуизма, се рекламира в нашата страна, в Европа и САЩ като гимнастически упражнения, които дават решение на множество проблеми, предизвиквани от стресиращия начин на живот. Какво обаче е йога? Думата йога произлиза от санкритското yuj – съединявам, което означава единение на индивидуалната душа с безличния Един Абсолют на индуизма (P. Schreiner. Yoga. – Wörterbuch des Christentums, 1995, S. 1376). Това единение се смята за освобождаване и спасение на човека от неговата карма, тоест от последствията и резултатите на неговите избори и действия през уж предишните му животи“.
 
Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *